Můžete si třeba odveslovat. Superjachta agenta KGB uvízla v Norsku, odmítli ji natankovat

Superjachta ruského oligarchy Vladimira Stržalkovského uvízla v norském přístavu.

Superjachta ruského oligarchy Vladimira Stržalkovského uvízla v norském přístavu. Místní dodavatelé paliva ji totiž odmítli natankovat. Majiteli jachty vzkázali, že „si může třeba odveslovat“. Celkem 68 metrů dlouhé luxusní plavidlo jménem Ragnar tak zůstává v severonorském přístavu Narvik. O incidentu informoval web BBC.

Stržalkovskij sice není na seznamu ruských oligarchů, na které se vztahují nynější sankce Západu, je však bývalý agent KGB s úzkou vazbou na ruského prezidenta Vladimira Putina. A to je trnem v oku místním lidem.

„Proč bychom jim měli pomáhat,“ tázal se dodavatel paliva Sven Holmlund. „Můžou domů třeba odveslovat. Nebo použít plachtu,“ doplnil. Jachta kotví v přístavu už od 15. února.

Kapitán jachty Robert Lankester nicméně argumentuje tím, že celá jeho posádka je „západní“ a s válkou, kterou vede Rusko proti Ukrajině, nemá nic společného. „Jsme 16členná západní posádka. S majitelem nemáme nic společného,“ řekl kapitán původem z Velké Británie norské televizi NRK. Poukázal také na fakt, že nikdo z posádky není Rus.

Ragnar pluje pod vlajkou monackého jachtklubu, který toto plavidlo opěvuje jako „superjachtu, které se žádná jiná nevyrovná“. Kýl je postavený jako u ledoborce, aby mohla sloužit k polárním výpravám.

Další výbava zahrnuje přistávací plochu pro vrtulníky, off-roadové vozidlo, vybavení na heliskiing, tedy lyžování z vrtulníku, čtyři vodní skútry, čtyři sněžné koloběžky, šest podvodních skútrů, bazén, posilovnu či obří tobogan, vyjmenovává vybavení luxusního plavidla web BBC s odvoláním na Boat International. Stržalkovskij je bývalým šéfem těžařského gigantu Norilsk Nickel a své jmění vydělal na těžbě niklu.

Tento ruský oligarcha přitom není jediný, kterého se konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou dotkl. Začátkem tohoto měsíce francouzské úřady zabavily superjachtu patřící šéfu ruské státní energetické společnosti Rosněfť Igoru Sečinovi. Další, 135 metrů dlouhou jachtu Crescent, mu zabavily španělské úřady v katalánském přístavu Tarragona. Podle odborníků patří Crescent k největším plavidlům svého druhu na světě.

Stejný osud před několika týdny potkal také ruského miliardáře Ališera Usmanova. Tomu německé úřady zabavily megajachtu v hodnotě 600 milionů dolarů (v přepočtu 13,8 miliard korun). S bezmála 16 tisíci tunami výtlaku se jedná o největší motorem poháněnou jachtu na světě, obvykle ji obsluhuje posádka čítající 96 osob. A italské úřady zabavily v Terstu loď rusko-běloruského miliardáře Andreje Melničenka.

Tagy: