Před sv. Martinem míří do Česka tuny mražených hus. Mohou být méně kvalitní, varuje odborník

Svatmartinská husa je stále velkým hitem.

Svatomartinská husa je hitem. Kvalita masa ale pokulhává

Čas svatomartinské husy se blíží. Ovšem není husa jako husa. Rostoucí poptávka vede k nárůstu dovozu těch mražených. Agrární komora upozorňuje, že jejich kvalita se nedá srovnat s tuzemskými, a to hlavně chuťově. V obchodech je původ hus jasně označen, ale v restauracích je to jinak. Zvlášť podezřelá by měla být husí stehýnka.

Dopřát si pečenou husičku na svatého Martina je stále populárnější, ale restaurace na 11. listopad nečekají. „Máme je už od pátku 8. až do 15. 11., kdy je k dispozici menu,“ řekla pro CNN Prima NEWS servírka jedné z pražských restaurací Petra Vondrovská.

ČTĚTE TAKÉ: Češi nereklamují potraviny, řetězce na tom vydělávají miliardy. Experti poradili, jak na to

Za jednu porci letos v restauraci zaplatíte od 500 do 700 korun. Pokud si ale dáte celé menu, které obsahuje například husí kaldoun, husí paštiku nebo moučník, připravte si přibližně 1000 korun. „Cena se pohybuje na úrovni přibližně loňského roku. Je to dáno tím, že se husy do České republiky dovážejí, i když to může být maso horší,“ vysvětloval prezident Agrární komory Jan Doležal.

„Husí stehna v nabídce restaurací mohu říct jsou z 99 procent ze zahraničí. Jsou to ta hluboce zamražená, protože tuzemské husy se v Česku neporcují,“ potvrdila předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Jen letos se v Česku vylíhlo skoro 167 tisíc kusů hus. To je o devět procent více než loni. Po započtení vývozu a dovozu jsme na 179 tisících hus, které u nás byly vykrmeny. Protože se z jedné husy nají šest lidí, česká produkce má letos připraveno více než milion porcí, a to stále nestačí. „V supermarketech jsem nikdy nezaznamenala husu označenou CZ, že by byla vykrmena a poražena v České republice. Většinou je to proto, že je to dražší maso, tak je to na objednávku ve farmářských prodejnách, trzích nebo přímo u chovatele,“ popsala Dlouhá.

Připlatíme si i za kuřata

Cena české husy za jedno kilo se pohybuje kolem 250 korun, zatímco za kilo mražené a dovezené z Polska či Maďarska zaplatíte klidně jen stokorunu.

A ještě před koncem roku pravděpodobně zdraží také kuřata. „Má to tři hlavní důvody. Prvním jsou ceny krmné směsi, kdy jsme sice samostatní v obilí, ale dochází k jeho vývozu a ceny kvůli tomu rostou. Druhá věc je cena jednodenních kuřat, což jsou ta malá kuřátka, která se vykrmují v halách, a třetí věc jsou samozřejmě mzdy,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS generální ředitel drůbežářských závodů Klatovy David Bednář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Máslo raketově zdražilo. Marže extrémně vzrostla, vysvětlil Maier. Zmínil další vývoj ceny

Tagy: