Děsivé svědectví záchranáře z bratislavské tragédie: Všude byl cítit pach krve a beznaděj

Tragická nehoda v Bratislavě

Řidič, který v centru Bratislavy zabil pět lidí, do vazby nepůjde

Neštěstí, které se událo uplynou neděli v centru Bratislavy, neovlivnilo jen životy víc než desítky poškozených a jejich rodin, ale i příslušníků záchranných sborů, které toho večera na místě zasahovaly. Doufám, že tohle už nikdy v životě nezažiju, svěřil se dobrovolný záchranář Dominik, který pomáhal obětem bezprostředně po tragické autonehodě.

„Byl to strašný pohled,“ popisuje dobrovolný záchranář situaci, kterou si většina lidí nedovede ani představit. „Na místě bylo strašné ticho, jako by nejela žádná auta, jako by se všechno zastavilo. Náhle byl slyšet křik, pláč. Ve vzduchu byl cítit pach krve a strašná beznaděj zraněných lidí,“ řekl hrdina té noci pro slovenský deník Nový Čas.

To, s čím se ale Dominik na místě tragédie setkal, ho šokovalo. „Viděl jsem lidi s otevřenými zlomeninami, kterým trčely kosti ven, na zemi jsem viděl uříznutou nohu. Ani jsem nevěděl, komu patří.“

Osmadvacetiletého muže podobně jako samotná nehoda zaskočilo i chování jejího viníka. „Nějak se mu zamotaly ruce do airbagu a hasiči mu pomáhali. On na ně potom ošklivě a vulgárně křičel, že jim ukáže, že uvidí, kdo je,“ vzpomíná a dodává, že takové jednání sám považuje za nepřijatelné.

Záchranáři, i ti dobrovolní, musejí k dopravním nehodám vyjíždět poměrně často. Bratislavská událost se ale od ostatních rozsahem vymyká. Sám Dominik doufá, že nic takového už nezažije. „Byl to hrozný pohled. Na zraněné a na mrtvé. Něco takového můžete vidět snad jen v hororech,“ uzavírá slovenský záchranář.

Tagy: