Odešel nejvýznamnější katolický intelektuál. Jak na papeže Benedikta XVI. lidé vzpomínají?

S posledním dnem roku 2022 se katolická církev zahalila do smutku. V 95 letech zemřel emeritní papež Benedikt XVI., informoval Vatikán. Na bývalou hlavu církve ve vysílání CNN Prima NEWS vzpomínal kněz Tomáš Halík. Osobně se s Benediktem XVI. znal, popsal ho jako moudrého, neobyčejně laskavého a noblesního člověka. Vzpomínku připojili také teolog a odborník na papeže Daniel Vícha. Kardinál Dominik Duka a arcibiskup Jan Graubner ho považují za jednoho z největších teologů uplynulého století. K smrti bývalého papeže se vyjádřila i řada politiků.

Benedikt XVI. byl jedním z nejvýznamnějších katolických intelektuálů 20. století,“ sdělil Halík. Připomněl, že se bývalý papež jako vlivný poradce podílel v 60. letech na reformním druhém vatikánském koncilu. „Po zkušenostech s kulturní revolucí, kdy levicové proudy zasáhly i katolické univerzity, se stal kritikem progresivistického proudu a platil za představitele konzervativního křídla katolické církve,“ uvedl kněz.

Do čela katolické církve nastoupil Benedikt XVI. po smrt Jana Pavla II., jako její papež působil v letech 2005 až 2013. „V některých bodech otevřel církev dialogu s intelektuály a lidmi, kteří jsou spíše duchovně hledající. To zdůraznil také během své návštěvy v České republice, která měla velmi pozitivní ohlas,“ zdůraznil Halík. Největší překvapení vyvolalo jeho rozhodnutí z úřadu odstoupit.

Uvědomil si problémy

„Zřejmě si uvědomil velké problémy, které v církvi narostly. Třeba otázky sexuálního zneužívání. Byly nad jeho síly a zřejmě mu došlo, že církev potřebuje energičtějšího, mladšího a rozhodnějšího člověka. Mnozí velmi ocenili, že moudře odstoupil,“ pokračoval Halík. Doplnil, že po Benediktu XVI. mu zůstává světlá vzpomínka. „Pamatuji si ho jako člověka moudrého, neobyčejně laskavého a noblesního. Jako takový zůstane v paměti církve i světa,“ doplnil.

Připojil také úsměvnou vzpomínku z pozvání bývalého papeže – v té době ještě kardinála – do Prahy. „Navštívil jsem ho jako kardinála a pozval do Prahy na přednášku. Říkal, že byl mnohdy Praze blízko, ale nikdy se do ní nedostal. Řekl jsem mu, že to není hřích, ale ostuda, že tady nebyl. A on se mnou souhlasil, že to je pravda. Následně přijel,“ vzpomínal. I v pozdějších letech se papež Benedikt XIV. Halíka vyptával, co je v Praze nového. „Byl velmi laskavý,“ uzavřel.

Pravda je to, čemu se slouží

Na setkání s papežem vzpomínal také teolog, kněz a odborník na papeže Vícha. „Byl jsem v chrámu svatého Petra, kdy jsem obdivoval fresky a sledoval strop. Nedával jsem pozor a při několika krocích vzad jsem si uvědomil, že jsem do někoho vrazil. Otočil jsem se a spatřil Benedikta XVI., v té době kardinála. Málem jsem ho srazil, byl velmi drobné postavy. Stabilizoval se, velmi pěkně se usmál, chytl mě za rameno a řekl: ‚Prosím, odpusťte,‘“ uvedl Vícha a dodal, že i on se začal omlouvat.

„Navzájem jsme se usmáli, podali si ruce a on s naprostou noblesou a klidem odkráčel dál. To bylo mé nejbližší a naprosto neplánované setkání s papežem Benediktem XVI.,“ dodal. Podle Víchy byl Benedikt pro církev neobyčejně významný. „Že se stal papežem, byla jen pomyslná třešnička na dortu. Předtím však jsou desetiletí jeho profesorské, vědecké a badatelské činnosti. Byl hledačem pravdy, snažil se usmiřovat znesvářené strany. Jako biskup si dal heslo ‚Spolupracovníci pravdy‘. Vždy zdůrazňoval, že pravda není to, co člověk má a vlastní, ale čemu se slouží, a že ji musíme hledat společně,“ dodal.

Kardinál Dominik Duka ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že papež Benedikt byl „opravdu teologicky vzdělaný“. „Dlouhá léta byl jedním z nejvýznamnějších poradců papeže Jana Pavla II. v úřadu prefekta. Byl to on, kdo vstoupil do naukových sporů, které se objevily, když byl jmenován kardinálem. To byla jeho velmi silná stránka. Byl to muž opravdu teologicky vzdělaný. Stal se papežem i po několika těžkých infarktech, přesto dokázal církev vést po intelektuální stránce,“ uvedl.

Jeho návštěvu v Česku a následnou řeč kardinál označil za něco v Evropě zcela ojedinělého. „Jeho přítomnost dokázala nejen zmobilizovat čtvrt milionu účastníků slavnostní bohoslužby v Brně, ale také téměř 50 tisíc mladých v této zemi. Byl to muž velké víry, hlubokého poznání. Měl něco společného s Václavem Havlem. V osobním životě byl nesmírně plachý, ale naslouchal,“ dodal.

Zemřel jeden z největších papežů a teologů tohoto i minulého století, reagoval na úmrtí Benedikta XVI. pražský arcibiskup Jan Graubner. „Měl blízko k Čechám a ve zvláštní úctě Pražské Jezulátko – sošku malého Ježíška,“ napsal Graubner na Twitteru. Fotografií připomněl jeho návštěvu v Praze před 13 lety.

Jako předseda České biskupské konference zároveň zaslal papeži Františkovi kondolenci, ve které jménem české katolické církve vyjádřil soustrast nad úmrtím emeritního papeže. Uvedl, že Benedikt po celý svůj dlouhý život věrně sloužil církvi. „Coby mimořádně vzdělaný teolog a myslitel zásadním způsobem přispěl k prohloubení, systematizaci a definování nauky římskokatolické církve,“ uvedl. Dodal, že jako papež pokračoval v díle svého předchůdce Jana Pavla II. a rozvíjel dědictví druhého vatikánského koncilu, kterého se sám coby mladý teolog zúčastnil.

Poctu vzdal Fiala i Klaus

Benediktovi vzdávají poctu i politici. „Papeže Benedikta XVI. jsem si velmi vážil. Mám rád jeho teologická a filozofická díla, patřil k předním intelektuálním osobnostem naší doby. Jeho velikost ukazuje i jeho rozhodnutí odejít z papežského stolce,“ uvedl premiér Petr Fiala na svém Twitteru. Dodal, že je vděčný za možnost se s ním setkat.

Prezident Miloš Zeman poslal současnému papeži Františkovi kondolenci. Napsal v ní, že zprávu o úmrtí přijal s hlubokým zármutkem. „Nejen katolickou církev, ale celý svět opustila významná osobnost, která se svým mimořádným vzděláním, intelektem a především lidským přístupem nesmazatelně zapsala do srdcí nás všech,“ uvedl. V textu zmínil návštěvu papeže v Česku v roce 2009, kterou označil za jeden z významných momentů moderních dějin České republiky. „Můžeme po pravdě konstatovat, že náš svět opustil mimořádný člověk, který se výrazně zasadil o podobu dnešní katolické církve a jehož odkaz bude v našich srdcích žít i nadále,“ dodal.

Podle exprezidenta Václava Klause je odchod emeritního papeže z pozemského světa obrovskou ztrátou. „Byl posledním z velikánů 20. století, který celý život bojoval za staré dobré hodnoty. Končí tím jedna etapa vývoje lidské společnosti,“ uvedl. Poznamenal, že v dubnu mu v narozeninovém přání napsal, že pro něj zůstává hlavním symbolem souboje normálního světa s moderním pokrokářstvím. „Bude nám všem chybět mnohem víc, než si v tuto chvíli myslíme,“ dodal Klaus.

Místopředseda vlády a ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Twitteru sdělil, že služba Benedikta XVI. byla kontrastem hektické moderní doby, byla skromná. „Obsah jeho poselství uměl zaujmout ty, kteří poctivě hledali odpovědi na současné otázky. Kladl odvážné otázky a jasné a neúprosné odpovědi na ně. Zároveň prokázal umění odcházení a předání služby,“ zdůraznil.

„Zůstane zapsán jako vzor moudrosti a pokory. Málokdo má takový nadhled, že dokáže uvolnit svoji pozici, když už na ni nemá dostatek sil,“ napsal na Twitteru mimo jiné místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Věří tomu, že Benedikt tak dal obrovský příklad lidem nejen v církvi, ale i ve světských funkcích.

Smrt Benedikta XVI. považuje za velmi smutnou zprávu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Uvedla, že jako nástupce Jana Pavla II. nebyl v jednoduché pozici, ale obstál skvěle. Respekt si získal i důstojným odchodem z čela církve, podotkla.

Velikán víry a rozumu

Za německého papeže, formativní osobnost katolické církve a chytrého teologa označil Benedikta XVI. německý kancléř Olaf Scholz. „Svět přichází o formativní osobnost katolické církve, argumentační osobnost a chytrého teologa. V myšlenkách jsem s papežem Františkem,“ napsal na Twitteru.

Hold bavorskému rodákovi vzdávají i další evropští státníci.  Italská premiérka Giorgia Meloniová označila Benedikta za „velikána víry a rozumu“ a „velkého muže, na kterého dějiny nezapomenou“. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Benedikt usiloval „duchem i inteligencí o více bratrský svět“.

Pro britského premiéra Rishiho Sunaka byl Benedikt „velkým teologem“, jehož návštěva Spojeného království v roce 2010 představovala historický okamžik pro katolíky i nekatolíky v zemi.

Za „silný signál“ označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová Benediktovo odstoupení z papežské funkce před bezmála deseti lety. „Sám sebe vnímal především jako služebníka Boha a jeho církve. Když mu ubyly fyzické síly, sloužil dále silou svých modliteb,“ napsala.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v kondolenčním příspěvku zopakovala známý Benediktův citát: „Lidská osoba nachází svou dokonalost v hledání a milování toho, co je pravdivé a dobré“.

Tagy:
Vatikán smrt vzpomínka papež církev politika Jan Pavel II. Česko Praha Benedikt XVI. Tomáš Halík Katolická církev okres Rychnov nad Kněžnou