Smrt hokejisty způsobila obrovský šok. Přítelkyně zoufale vtrhla na led, lidé mluví o vraždě

Přítelkyně amerického hokejisty Adama Johnsona, který v sobotu zemřel poté, co mu protihráčova brusle nešťastně prořízla hrdlo, pronikla po incidentu na led, ale její modlitby mu nepomohly, popisují britská média dramatické chvíle s tragickým koncem. Před arénou Nottinghamu vzniklo pietní místo, kam fanoušci mezitím nosí květiny a kondolenční vzkazy. Zatímco někteří mluví o vraždě, jiní upozorňují, že je třeba hráče, jehož brusle Johnsonovi prořízla krk, podpořit v těžkých chvílích.

Devětadvacetiletý Johnson, který měl zkušenosti z prestižní NHL a momentálně působil v britském Nottinghamu, zemřel v sobotu poté, co jeho krk zasáhla brusle protihráče Matta Petgravea.

„Johnsonova partnerka Ryan Wolfeová vběhla po děsivém zranění za svým miláčkem na led, modlila se za něj, ale marně,“ informoval britský web The Sun. Wolfeová posléze v pondělí ráno na svém Instagramu sdílela fotografii hokejisty, ke které napsala: „Můj sladký, sladký anděli. Budeš mi navždy chybět a vždycky tě budu milovat.“ Pár se podle dostupných informací zasnoubil v létě a žil spolu v Anglii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rána pro sportovní svět. Zemřela lyžařská legenda, do historie se zapsala velkým primátem

Zděšení v hledišti

Pro fanoušky byla scéna traumatizujícím zážitkem. Jedna z fanynek Nottinghamu Hazel Woodsová, která sledovala zápas z hlediště, uvedla, že si tragédii stále přehrává v hlavě. Pořád myslím na to, jak se nůž hokejisty Petgravea „zasekl“ v Johnsonově krku a „všude zůstala krev“. „Jeho spoluhráči vypadali zděšeně a shlukli se kolem něj, aby ho chránili. Byli úžasní,“ řekla webu Daily Mail a dodala, že za nehodu nikdo nemůže.

Příznivci mezitím přinesli před arénu květiny, dres s Johnsonovým číslem 47, svíčky a kartičky se srdečnými vzkazy. „Klub je opravdu vděčný za všechnu lásku a podporu,“ uvedl asistent trenéra Kevin Moore. Fanoušci vyjadřují soustrast i na sociálních sítích, kde hojně začali používat hashtag sticksoutfor47 a ve svých příspěvcích zveřejňují fotografie svých hokejek. „Jsem absolutně zdrcený, když slyším, že v sobotu v noci zemřel hráč Nottingham Panthers číslo 47 Adam Johnson. Tato zpráva je tak srdcervoucí,“ napsal jeden z fanoušků na sociální síti X.

Někteří mluví o vraždě

Brusle, která způsobila zranění s fatálními následky, patřila kanadskému obránci Mattu Petgraveovi. Někteří lidé na sociálních sítích viní ze smrti právě jeho. „Matt Petgrave je prostě vrah. Doslova toho chlapa nakopne bruslí, prořízne mu hrdlo a zabije ho na ledě,“ napsal na sociální síti X americký krajně pravicový on-line aktivista a bývalý rapper Stew Peters, který je známý propagací konspiračních teorií.

„Matt Petgrave by měl být za mřížemi. To není hokej,“ napsal další z uživatelů. Někteří pak dokonce sdíleli i rasistické komentáře.

Jiní se ale nešťastníka, který momentálně hraje za Sheffiled, zastávají. „Věnujte myšlenku i Mattu Petgraveovi. Musí se cítit naprosto hrozně,“ komentoval jeden z uživatelů. „Je to hrozná nehoda, ale bude potřebovat podporu víc než většina ostatních,“ dodal další. „Matt za to nemůže. Je to šílená nehoda, která se mohla stát komukoli,“ uvedl fanouškovský účet skotského hokejového týmu Glasgow Clan podle Daily Mail.

Jak informoval britský web The Star, Matt Petgrave není zrovna klidným hokejistou. Patří k takzvaným „zlým mužům“. Je totiž nejčastěji vylučovaným hráčem Sheffieldu, když v 11 zápasech nasbíral již 71 trestných minut. V loňském ročníku si ve 34 zápasech v dresu slovenského týmu HK Spišská Nová Ves připsal 145 trestných minut. Loni působil také za HC Dynamo Pardubice, kde ve 13 utkáních ale obdržel jen 10 trestných minut.

Fanynka založila sbírku

Hokejová fanynka Laura Oatesová založila na webu GoFundMe konto na podporu rodiny Adama Johnsona. „Pojďme vybrat nějaké peníze pro jeho rodinu a pokusit se jim ulehčit život. Vybrané peníze budou předány přímo rodině,“ píše se u sbírky. „Pokud se nám podaří předat jim významný šek, může to pomoci například s pohřbem nebo repatriací jeho těla,“ uvedla Oatesová s tím, že je v kontaktu s rodinou Adamovy přítelkyně. „Nechtěla jsem jeho rodiče tak brzy po incidentu uhánět, a pokud mě budou chtít kontaktovat přímo, ráda peníze rodičům převedu,“ vysvětlila pořadatelka sbírky.

Do sbírky, která byla založena bezprostředně po Johnsonově úmrtí, přispělo již více než 800 lidí. Zatím se vybralo přes 13 500 liber, tedy asi 380 tisíc korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Maskoty hokejového MS znovu budou Bob a Bobek. Oproti roku 2015 ale překvapivě změní dres

Tagy:
vražda hokejista NHL brusle Daily Mail HC Dynamo Pardubice Nottingham Adam Johnson Nottingham Panthers Matt Petgrave HK Spišská Nová Ves