Světem hudby otřásla tragická zpráva: Zemřel rapper Chino XL, bylo mu 50 let

Ve věku padesáti let opustil tento svět rapper a herec Chino XL, vlastním jménem Derek Keith Barbosa. Na scéně hip-hopu zanechal nesmazatelný otisk, o čemž svědčí i kondolence jeho kolegů. Příčina jeho smrti nebyla zveřejněna, píše deník Daily Mail.

Zpráva o úmrtí rappera se dostala na titulní stránky novin poté, co účet Rap Booklets na Instagramu uctil jeho památku. „My z Rap Booklets posíláme upřímnou soustrast rodině a přátelům Chino XL, který zemřel ve věku 50 let,“ stálo v popisku příspěvku.

Chino XL se narodil 8. dubna 1974 v newyorském Bronxu a svou hudební kariéru zahájil už v šestnácti letech, kdy podepsal smlouvu s vydavatelstvím American Recordings, uvádí deník Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemství smrti Sinéad O'Connorové odhaleno. Trpěla závažnými zdravotními problémy

Sláva ale přišla až s jeho debutovým albem z roku 1996 nazvaným Here to Save You All. Album mu díky své komplexní lyrice, provokativním textům a hlubokým sociálním komentářům přineslo uznání. Rovněž se jednalo o album, které rozpoutalo spor mezi ním a dalším rapperem Tupacem Shakurem, na jehož adresu se v tracku Riiiot! nevybíravě vyjádřil, připomíná deník Mirror.

Během své kariéry Chino XL spolupracoval s mnoha významnými umělci, jako jsou Playalitical, Stu Bangas či Rakim, čímž si upevnil svou pozici v hip-hopovém světě. Byl známý svou lyrickou zdatností a schopností prezentovat široké spektrum témat od osobních zkušeností po společenské problémy. Jeho texty často reflektovaly boj s vnitřními démony, osobní růst a sociální spravedlnost, což z něj činilo respektovanou postavu mezi fanoušky i kritiky.

Kromě hudby se Chino XL věnoval také herectví a objevil se v několika televizních seriálech, jako například Kriminálka Miami či Mladí a neklidní.

Po jeho smrti sdíleli jeho kolegové z hudebního průmyslu i fanouškové na sociálních sítích četné projevy soustrasti a vzpomínky. Producent Domingo řekl serveru AllHipHop: „Chino XL byl jedním z nejlepších textařů ve své branži a legendárním umělcem a přítelem.“ Rapový umělec Emilio Rojas označil zesnulého hudebníka za „tak talentovaného MC a skvělého člověka“. „RIP to CHINO XL... Budeš mi chybět, brácho," napsal na sociální síti X rapper AFRO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bez chyb nemůže být chlap chlapem, myslí si Marpo. Proč se rozhodl dělat country?

Tagy:
úmrtí umělec rap kultura Bronx Showtime Chino XL