Světová smetánka proti krysám na ledě. Finále hokejové NHL slibuje úžasnou podívanou

Connor McDavid a Aleksander Barkov – jeden z nich se bude radovat ze Stanleyova poháru pro vítěze NHL.

Edmonton postoupil do finále NHL

Hokejová NHL zná poslední dvojici týmů, která si to rozdá o Stanleyův pohár. Florida Panthers vyzve Edmonton Oilers. Panteři byli po dlouhá léta vysmívaní otloukánci na chvostu ligy, ale dnes představují mimořádně silný tým s podivným rituálem, kdy na led létají krysy. Proti nim budou stát slavní Olejáři z kanadského Edmontonu, kteří historicky představují naprostou hokejovou smetánku. Nejen, že tým proslavili Wayne Gretzky s Markem Messierem, ale i dnes má ve svých řadách pravděpodobně nejlepšího hráče současnosti – Connora McDavida. Kdo má ke stříbrnému grálu blíže?

Je jisté, že Stanley Cup zamíří buď do Edmontonu, či Sunrise, města poblíž floridského Miami.

ČTĚTE TAKÉ: Fanoušci byli neskuteční, chválí hokejista Flek. Řekl, proč někteří hráči nebyli u Pavla

Ještě nedávno přitom šlo spíše o dva týmy, na kterých si jejich soupeři vylepšovali osobní statistiky. Oilers i Panthers zůstávaly brány play off často zavřené. To je však pryč. Florida je dnes jedním z nejtalentovanějších týmů v NHL. Ve svém kádru má vynikající hráče jako Matthewa Tkachuka, Aarona Ekblada nebo Sama Reinharta. Všichni jsou ještě pod 30, tudíž v nejlepších letech.

Bránu jistí veterán Sergej Bobrovskij, zkušenosti přináší také Vladimir Tarasenko či Oliver Ekman-Larsson. To vše pod taktovkou finského kapitána s ruskými kořeny Aleksandera Barkova, velezkušeného kouče Paula Mauriceho a seshora řízeno generálním manažerem Billem Zitem.

S postupem do vyřazovací části se navíc na Floridu opět vrátil i jeden z jejich slavných zvyků – házení krys na led. Jde o plyšové či plastové atrapy hlodavců, které mají své kořeny v incidentu ze sezony 1995/1996. Tehdejší lídr týmu Scott Mellanby v šatně hokejkou zabil krysu, v následném utkání dal dva góly. Fanoušci se to dozvěděli a začali góly Floridy slavit právě házením hlodavců na led. Panteři v té sezoně dokráčeli až do finále NHL, kde podlehli Coloradu Avalanche.

Prokousat se až na samý vrchol se Panterům podařilo i loni. Rovněž si ale vylámali zuby na poslední překážce – hokejistům Vegas Golden Knights. Florida tak nyní vyhlíží svoji třetí účast ve finále. Říká se, že do třetice všeho dobrého.

Edmonton cílí na další Stanley Cup

Tentokrát se Kočkám z Floridy postaví do cesty kanadský Edmonton Oilers. Věhlasný klub z mrazivé Alberty se do finále dostal po téměř dvou dekádách. Naposledy o Stanleyův pohár bojoval v roce 2006. Oproti Floridě však už několikrát NHL ovládl.

Oilers za sebou totiž mají fantastická 80. léta. Tehdy tým vedly absolutní legendy světového hokeje. Dres s olejovou kapkou oblékali Mark Messier, Jari Kurri nebo Paul Coffey. Co jméno, to pojem. A to vše pod vedením nejlepšího hráče historie Waynea Gretzkyho.

PODÍVEJTE SE: Hokejoví mistři na Pražském hradě

I dnes má Edmonton ve svých řadách hvězdu první jakosti. Kapitán týmu Connor McDavid je považován za generační talent a pravděpodobně i nejlepšího hokejistu současnosti. Daleko pozadu není ani jeho německý sekundant s českými kořeny Leon Draisaitl.

Ti kanadský tým dříve táhli osamoceni. Dnes jsou ale doplněni bodovými příděly Zacha Hymana, Evana Boucharda nebo Ryana Nugenta-Hopkinse. Svůj tým zvládá i přes občasné výkyvy podržet mladý brankář Stuart Skinner. I když start sezony měli Oilers jako z hororu, poté, co tým převzal nový trenér Kris Knoblauch, se zvedl neuvěřitelným způsobem.

Triumfy Oilers v boji o Stanley Cup jsou už ale vousaté. Jen pro ilustraci – McDavid ani Draisaitl nebyli při posledním vítězství Oilers v NHL ještě naživu. A když hrál Edmonton naposledy ve finále v roce 2006, McDavidovi bylo teprve devět let. Draisaitl byl jen o necelé dva roky starší.

Kdo si odnese stříbrný grál?

Kdo dnes drží trumfy v bitvě o pohár lorda Stanleyho? Tým s úctyhodnou historií, nebo hráči s krysami na ledě?

Pro Olejáře hovoří jednoduchá věc – duo McDavid a Draisaitl. Snad žádný jiný tým nemá tak dominantní dvojici hvězd, které dokážou samy o sobě rozhodnout jakýkoliv zápas. Ne nadarmo se prvně jmenovanému přezdívá „McJesus“. A mladý Němec již mnohokrát dokázal, že v jakémkoliv jiném týmu by byl hlavní hvězdou on, nebýt McDavida.

Panteři sice mají hvězdy jako Tkachuk nebo Barkov, ti se však, při vší úctě k nim, edmontonským hvězdám co se týče umu nejspíš nevyrovnají. Na druhou stranu však mají komplexnější a hlavně zkušenější tým. Loni proti Zlatým rytířům z Las Vegas neuspěli, tentokrát už mohou vědět, jak pohár urvat pro sebe.

Rozdílový faktor je také brankoviště. Jednička Edmontonu Skinner se čas od času nevyhne minelám a stále za sebou nemá mnoho zkušeností. Těmi naopak oplývá ruský veterán Floridy Bobrovskij. Dotáhne Panthers k jejich premiérovému Stanley Cupu, nebo se ke své historické dynastii z 80. let vrátí Edmonton?

Tagy: