Krysy na led: Panteři z Floridy s podivnou tradicí opět míří do finále hokejové NHL

Fanoušci Floridy Panthers v NHL hází na led krysy.

Edmonton postoupil do finále NHL

Tým NHL Florida Panthers zažívá po letech strádání skvělé období. Podruhé za sebou se hokejisté probojovali do finále Stanley Cupu a mohou odčinit loňskou porážku se „Zlatými rytíři“ z Las Vegas. To vše za obnovené panteří tradice - házení krys na led. Jak tento prapodivný zvyk vznikl? A kdo dál si potrpí na vhazování kuriózních předmětů či dokonce zvířat na ledovou plochu?

Dávno jsou pryč časy, kdy týmy z NHL jezdily rády do Sunrise na Floridě, aby si užily tamní klima. Dříve se zde hráči rychle ohřáli, podívali se po Miami a jako bonus vyklepli místní slaboučký tým Panthers. Klub dlouho patřil mezi nejslabší ligové týmy.

ČTĚTE TAKÉ: Vampola: Hokejisté by za zlato měli dostat miliony. Před 14 lety byla euforie větší

To však dnes neplatí. Panteři už dávno nejsou nedozrálé kočičky, ale skutečné šelmy, které v sezoně berou body po hrstech a soupeřům často věnují pořádné gólové příděly a v play off kosí jednoho soupeře za druhým.

Florida má dnes jeden z nejlepších týmů NHL v čele s hvězdami jako Matthew Tkachuk, Aaron Ekblad nebo Sam Reinhart. Všichni jsou ještě pod 30, tudíž v nejlepších letech. Ti jsou doplněni veterány Sergejem Bobrovským, Vladimirem Tarasenkem a skupinou dalších kvalitních hráčů. To vše pod vedením finského kapitána s ruskými kořeny Aleksandera Barkova a velezkušeného kouče Paula Mauriceho.

Není tak náhodou, že „Kočky“ z Floridy jsou dnes podruhé za sebou ve finále play off NHL. Loni ještě na Stanley Cup nedosáhly, když nedokázaly překonat poslední překážku v podobě hráčů Vegas Golden Knights. Letos mají šanci na reparát, který jim mohou zkazit pravděpodobně nejlepší hokejista současnosti Connor McDavid a jeho Edmonton Oilers. Ruku v ruce s jízdou Panterů ve vyřazovací části jdou plyšové či plastové krysy, které fanoušci Floridy hází na led.

Kde se vůbec krysí tradice vzala?

Smrt hlodavce

Může za ni nevábný incident ze začátku sezony 1995/1996. Panteři tehdy načínali svoji teprve třetí sezonu v NHL a chystali se na první utkání před vlastními fanoušky doma na Floridě. V šatně se se ale objevila krysa. Lídr týmu, útočník Scott Mellanby neváhal a nezvaného hosta zabil hokejkou, načež hlodavce odpálil přes celou kabinu.

Hned na to šli hráči na led a Mellanby dvěma góly přispěl k těsnému vítězství nad Calgary Flames 4:3, gólman John Vanbiesbrouck pak následně vtipkoval, že vsítil „rat trick“, přesmyčka slov kombinující myš a hattrick. A tak vznikla nová tradice. Když se fanoušci totiž dozvěděli o předzápasové akci v šatně „Koček“, začali v následujících zápasech po vstřelených gólech svého týmu házet své nové talismany – plyšové či plastové krysy.

Aby toho nebylo málo, daná sezona probíhala zrovna v roce ve znamení krysy podle čínského lunárního kalendáře. Panteři v té sezoně možná i díky krysímu štěstí dokráčeli až do finále play off NHL, kde však Stanley Cup brali tehdejší hegemoni z Colorada. Zajímavostí je, že fanoušci Avalanche tedy ve finále na led pro změnu házeli pastičky na myši.

Vedení kanadsko-americké soutěže ale Floridě následně ukázalo červenou. Populární „Rat trick“ totiž zakázali. Šéfové NHL byli tak striktní, že pokud by fanoušci ani po výzvě rozhodčích nepřestali na led Panthers házet plyšové či plastové hlodavce, sudí mohli floridský tým potrestat trestem za zdržování hry.

Krysí štěstí jako by bylo pryč. Panthers následně zažili řadu chudých let, kdy se stali otloukánkem ligy. Zlom nastal až v sezoně 2011/12, kdy se posílenému týmu opět začalo dařit a prodral se do vyřazovací části. A s tím se aspoň na chvíli vrátily i krysy na led. A právě ty jsou s nimi spjaté dodnes.

Točení chobotnicí i oklepané tyče

Florida v NHL není zdaleka jediná, která je spojována s nějakou tradicí. Kupříkladu Rudá křídla z Detroitu proslula tím, že jejich fanoušci na led házeli chobotnice. Často přitom nešlo o plyšové či plastové atrapy, ale o skutečné živočichy. Tehdejší ledař Detroitu chobotnice navíc při sběru z kluziště ještě roztáčel nad hlavou, čímž hrací plochu potřísnil jejich slizem. I zde muselo zasáhnout vedení soutěže.

Velmi známá je pak ve světě tradice házení čepic na led. K tomu dochází v okamžiku, kdy jeden hráč vstřelí tři góly v jediném utkání. Ani Česko není výjimkou. V Pardubicích například létají perníčky. Konkrétně krysy létaly zase na fotbalové Spartě, i když v tomto případě nešlo o žádný tradiční rituál, ale o narážku na špílmachra soupeře ze Slavie Nicolaea Stancia, který odešel právě k rivalovi za bouřlivých okolností a domácí fanoušci to brali jako zradu.

Tagy: