Ve zlato jsem zpočátku nevěřil, říká Šlégr. Vyzdvihl správné rozhodnutí Hadamczika

Hokejista Jiří Šlégr během kariéry vyhrál v podstatě všechno, co se dalo.

Hokejista Jakub Flek o vítězném mistrovství světa

Bývalý hokejista Jiří Šlégr vyhrál olympiádu, mistrovství světa, Stanley Cup i českou extraligu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS přiznal, že měl před letošním zlatým šampionátem obavy o výsledek – reprezentaci příliš nevěřil. Zároveň ocenil, že jeho někdejší spoluhráči Vladimír Růžička a Dominik Hašek míří do politiky.

Šlégr z organizačního výboru mistrovství světa zpočátku nevěřil, že by čeští hokejisté mohli získat zlato. „Když jsem viděl poslední turnaj v Brně, který naši neodehráli příliš dobře, měl jsem trochu obavy,“ přiznal bývalý skvělý obránce pro CNN Prima NEWS. Názor změnil ve chvíli, kdy viděl, že dokáží otáčet nepříznivě se vyvíjející zápasy se silnějšími soupeři. „V tu chvíli jsem si říkal, že by mohli udělat velký výsledek, ale nechtěl jsem to zakřiknout,“ poznamenal Šlégr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dominik Hašek: Miliony vydělané v Rusku nevrátím. NHL dělá obrovskou reklamu na ruskou válku a ruské zločiny

O triumfu českých borců podle něj rozhodlo několik aspektů. „Trenérský tým to skvěle poskládal, každý hráč měl svoji roli, kterou přijal a plnil ji na sto procent. Všichni táhli za jeden provaz. K tomu neskutečná podpora od fanoušků, atmosféra od prvního zápasu byla neskutečná. Fanoušci byli šestým hráčem v poli. Je to nádhera, co se povedlo. Klukům v pozitivním smyslu strašně závidím a v duchu trochu žárlím. Nám se to doma nepovedlo,“ připomněl Šlégr.

„Teď mají po sezoně, takže mohou slavit dlouho. Když jsme vyhráli Nagano, byla sezóna teprve rozjetá, takže jsme domů na oslavy s fanoušky mohli přiletět pouze na jeden den a pak museli zpátky do klubů,“ zavzpomínal s úsměvem Šlégr.

Kritika Hadamczika byla neoprávněná, míní

Vyzdvihl i rozhodnutí předsedy českého hokejového svazu Aloise Hadamczika angažovat na střídačku místo finského kouče Kariho Jalonena kouče české dvacítky Radima Rulíka. „Lojza za to byl v médiích kritizován, ale jednoznačně to byla správná volba a správné rozhodnutí. Se vší úctou a respektem k panu Jalonenovi, který po dlouhých letech získal s českým nároďákem medaili, i já jsem byl přesvědčený, že v Česku máme dostatek kvalitních trenérů. To se teď potvrdilo,“ prohlásil Šlégr.

Odměny hráčům by navýšil na milion korun

S Hadamczikem souhlasí i v otázce navyšování finančních odměn pro reprezentanty. Dosud je to nastaveno tak, že každý hráč a člen realizačního týmu za zlatou medaili obdrží částku půl milionu korun. Nově by to měl být rovný milion.

„Myslím, že kluci odměny neřeší, alespoň my jsme je neřešili, je to příjemný bonus. Ta cifra, která je tam dodneška, tak tam je už dvacet let. Zvýšení mi tedy dává smysl,“ uvedl Šlégr, který se domnívá, že by mohla znovu nastat zlatá éra českého hokeje. „Kluci se sami přesvědčili, že jsou toho schopní, získali potřebné sebevědomí. Navíc nám rostou další skvělí hráči, Ticháček, Svozil, Kulich, Jiříček a řada dalších – to je naše budoucnost,“ míní.

V minulosti se Šlégr angažoval také ve vrcholné politice. V éře Jiřího Paroubka byl poslancem za sociální demokracii. Rozhodnutí svých spoluhráčů z Nagana Vladimíra Růžičky (za PRO), který v eurovolbách kandiduje za stranu PRO Jindřicha Rajchla, a Dominika Haška (za TOP 09 v boji o Senát), kvituje. „Obecně fandím každému sportovci, který do toho jde. Není to jednoduché, politika je nepopulární a ať se přikloníte k jakékoliv partaji, kritici se najdou vždycky. Já si to vyzkoušel a nelituji toho. Myslím si, že sportovec do politiky patří,“ prohlásil Šlégr.

S názorem Vladimíra Růžičky, který v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásil, že mu vadí, že na mistrovství světa nemohou startovat Rusové, nesouhlasí. „Je sice pravda, že sportovci za válku nemohou, na druhou stranu sportovci z Ukrajiny také nemohou za to, že musí do války,“ dodal Šlégr.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Zlatí hokejisté předvedli na Staroměstském náměstí nevídanou show. Takhle vypadaly oslavy mistrů světa

Tagy: