Svoboda: Napadání civilních lodí rebely je nepřijatelné. Cestu po moři musíme chránit

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda

Cyril Svoboda o úderu Západu na povstalce v Jemenu

Situace v Jemenu je velmi vážná. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). „Může se stát, že konflikt tam přeroste v něco většího,“ popsal exministr. Hútíové totiž podporují Hamás a sami mají oporu v Íránu.

Během občanské války se šíitští povstalci Hútíové zmocnili velké části území Jemenu. Na podporu palestinského hnutí Hamás pak začali napadat námořní přepravu v Rudém moři. V noci ze čtvrtka na pátek provedl Západ odvetnou akci – USA zasáhly v Jemenu více než 60 cílů.

ČTĚTE TAKÉ: Krize v Rudém moři nahrává pirátům, lodě volí riziko. Británie se pře o povolání letadlovky

„Je nutné chránit cestu po moři. Je nepřijatelné, aby rebelové zajímali a útočili na civilní lodě všech států světa,“ nechal se slyšet Svoboda. Dodal také, že situace je velmi vážná a může přerůst ve větší konflikt. „Jsou tam zapojeny síly, které jsou zároveň zapojené do konfliktu v Gaze,“ doplnil exministr zahraničí.

„I sousední arabské státy mají zájem na tom, aby byl v Rudém moři klid, aby obchod pokračoval dál. Hútíové nebudou mít jejich podporu, a to mluví v náš prospěch, protože na obchodu má zájem celý svět a ten chce bezpečnou cestu,“ vysvětloval Svoboda.

Povstalce v Jemenu podporuje Írán, který se ale zatím přímo do konfliktu nezapojil. „Podporuje je pouze politicky a logisticky, jak to dopadne teď nemůžeme úplně odhadnout,“ doplnil Svoboda.

PODÍVEJTE SE: CNN exkluzivně v tunelu Hamásu. Dvacet metrů pod zemí je i splachovací záchod, popsal reportér

Tagy: