Svoboda: Lidovci jsou v klinické smrti. Řešení je i sloučení s ODS, nejhorší je nedělat nic

Bývalý předseda strany Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

360° (19)

Lidovci jsou nyní v klinické smrti, připustil bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS nevyloučil ani možnost, že by mohlo dojít ke sloučení této strany s ODS, které si sice on sám určitě nepřeje, ale nejhorší by bylo podle jeho slov v současné situaci „nedělat nic“.

Podle posledního volebního modelu, který zveřejnila agentura Median, podporuje KDU-ČSL pouze 2,5 procenta voličů, mají tak o dvě procenta méně než sociální demokraté i komunisté. Vítězem voleb by se podle průzkumu stalo v tuto chvíli hnutí ANO se 35 procenty, druhá by byla ODS se 13 procenty a na třetím místě by skončili Piráti s 10,5 procenta hlasů.

ČTĚTE TAKÉ: Lidovci musí vytáhnout hlavu z písku, včera bylo pozdě. Jinak dopadnou jako ČSSD

Důvodem tak nízké podpory lidovců je podle Svobody fakt, že strana ztratila svou odlišnost. „Je důležité, aby se vrátila zpět ke svému tradičnímu voliči, a to není mladý liberální člověk, nýbrž osoba vyššího věku, zejména důchodci,“ vysvětlil s povzdechem, že tyto voliče straně z velké části přetáhlo hnutí ANO.

Způsob, jak je může strana získat zpět, spočívá podle Svobody ve změně jejího kurzu. „Voliče moc netrápí, kdo je předsedou nebo místopředsedou strany, zajímá je celá její politika. Volám proto po změně kurzu. Což asi samo sebou znamená i změnu vedení, ale to je doprovodný faktor,“ podotkl.

Exministr zahraničních věcí dodal, že je potřeba vrátit se zpět ke konzervativním hodnotám. „Protože je dobré a odpovědné, aby politická strana hájila názor části společnosti, která je velmi konzervativní a potřebuje oporu,“ sdělil.

Svoboda věří, že se stranu nakonec podaří zachránit, připustil však i možnost, že by mohlo dojít k jejímu sloučení s ODS. „Já jsem sice zásadně proti tomu, protože by zanikla historická politická strana, která tu má být. Ale to nejhorší, co se může stát, je, že neuděláme nic a nebudeme ve Sněmovně, v koalici, ani ve spojení s ODS,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka ve Sněmovně. Politický gauner, dvouprocentní strano, křičel Okamura na Bartoška

Tagy: