Hádka ve Sněmovně. Politický gauner, dvouprocentní strano, křičel Okamura na Bartoška

Šéf SPD Tomio Okamura hovořil ve Sněmovně 18. ledna přes deset hodin.

Bitva o korespondenční volbu ve Sněmovně pokračuje

Poslanecká sněmovna v 21:00 přerušila jednání o sporném zavedení možnosti poštovního hlasování v některých volbách pro Čechy žijící v cizině. Do lavic dolní parlamentní komory se poslanci znovu vrátí v pátek ráno. Jednacímu dnu dominoval projev předsedy SPD Tomio Okamura, který mluvil bez přestávky přes deset hodin. V podvečerních hodinách debatu okořenil slovní střet mezi Okamurou a poslancem Janem Bartoškem (KDU-ČSL).

Ani druhý den nepřinesl posun v jednání o přijetí korespondenční volby. Řečnický pultík pro sebe zcela ovládl Okamura, který hovořil 10 hodin a 44 minut. Po něm následoval poslanec Radek Vondráček (ANO), podle něhož si chce vláda rozšířit elektorát mezi Čechy žijícími v zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chybějící plenta? S korespondenční volbou nebude hlasování tajné, připustil člen pětikoalice

Kritici návrhu často poukazovali na absenci plenty. Člověk, který volí korespondenčně, tak při vkládání hlasovacího lístku do úřední obálky nemá zaručené soukromí, což by mohlo vést k nežádoucímu ovlivňování. Na toto riziko upozorňuje delší dobu opozice i někteří právní experti.

Korespondenční hlasování existuje v určité formě ve většině zemí Evropské unie. Výjimku společně s Českem tvoří Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii však lze od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet.

Češi v případě sněmovních a prezidentských voleb mají možnost volit z ciziny, a to přímo na velvyslanectvích i řadě konzulátů. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je současný systém časově i finančně nákladný pro voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel.

Tagy: