Syn Danuše Nerudové: Na mamku šel hejt ze všech stran. Jako jediná konfrontovala Turka

Filip Neruda ve volebním štábu hnutí STAN

Tisková konference k výsledkům eurovoleb

Danuše Nerudová byla jediná politička, která konfrontovala Filipa Turka. Ukázala, co je to za člověka, zhodnotil její syn Filip Neruda v krátkém v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Zpětně v prostorech volebního štábu hnutí STAN konstatoval, že kampaň do Evropského parlamentu byla krapet těžší než v případě prezidentské volby, jelikož nyní na jeho matku šel hejt ze všech stran.

Jaké jsou vaše první dojmy z výsledků českých voleb do Evropského parlamentu?
V první řadě bych chtěl poděkovat všem voličům, kteří přišli k volbám a vhodili hlas Starostům a nezávislým. A taky všem dobrovolníkům a celému týmu, který při nás stál. Nemyslím, že je to špatný výsledek, ale mohlo to být lepší. Dvě křesla jsou dobrý výsledek.

Co říkáte na výsledek vaší maminky?
Samozřejmě, že jí to přeju a jsem rád, že byla zvolena. Byla to trochu těžší kampaň než ta prezidentská, protože ten hejt šel ze všech stran. A bylo to trochu víc intenzivní. Ale samozřejmě jsem rád a přeju jí to.

Šla do přímé konfrontace s Filipem Turkem, který zaznamenal značný úspěch. Jak hodnotíte jeho výsledek?
Samozřejmě, že jeho voličskou skupinou jsou mladí. Ale na druhou stranu bych rád řekl, že Danuše Nerudová a hnutí STAN jsou jediní, kteří se odhodlaly ukázat, co je to za člověka a jakou má minulost. Mamka byla jediná politička, která s ním šla takhle do konfrontace. Samozřejmě, že mu ale gratuluji k takovému výsledku.

Nemohla vaší mamince právě ta konfrontace spíše uškodit?
Já si to určitě nemyslím, protože my jsme tam ten přeliv voličů neměli. Člověk, který se rozhodoval, jestli volit Filipa Turka, se rozhodně nerozhodoval, jestli volit Danuši Nerudovou. Jsou tam jiné názory. Ale myslím, že tím, že mamka šla do konfrontace s Filipem Turkem, přetáhla voliče od Pirátů k nám.

Slavit může ANO a koalice Spolu

Volby do europarlamentu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 procenta hlasů, čemuž odpovídá zisk sedmi křesel. Následovala koalice Spolu, které svůj hlas dalo 22,27 procenta voličů, a připadne jí šest mandátů. Třetí příčku obsadila koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě (10,26 %; dva mandáty).

PŘEHLEDNĚ: Turek, Vondra i Konečná. Kdo bude hájit české zájmy v europarlamentu?

V Evropském parlamentu usednou také zástupci koalice Stačilo! (9,56 %; dvě křesla), STAN (8,7 %; dvě křesla), Piráti (6,20 %; jedno křeslo) a SPD a Trikolora (5,73 %; jeden mandát). Volební účast dosáhla rekordních 36,45 procenta. Před pěti lety hlasovalo 28,72 procenta voličů.

Jak hodnotí výsledky voleb sama Danuše Nerudová? Poslechněte si její vystoupení ve volebním štábu hnutí STAN níže:

Tagy: