Syn herečky Gabriely Vránové popsal její poslední chvíle. Na smrt je připravovali

Od smrti legendární české herečky Gabriely Vránové letos uplynuly tři roky. Její syn –⁠ herec, režisér a scénárista Ondřej Kepka –⁠ se o ní rozhodl napsat knihu, v níž odtajnil řadu zajímavostí z jejího života. Nevyhnul se ani nejbolestnějšímu okamžiku, kdy ve věku 78 let prohrála svůj statečný boj se zákeřnou rakovinou tlustého střeva.

Přišla to jako blesk z čistého nebe. Rakovina u herečky Gabriely Vránové udeřila zničehonic. Pár dní jí nebylo dobře, trpěla nevolností, a tak navštívila známého lékaře ve střešovické nemocnici. Po několika vyšetřeních se od něj dozvěděla, že ji ubývají červené krvinky a začala se hledat příčina. Záhy se ukázalo, že krvácí do zažívacího systému kvůli nádoru. Následovala operace břicha, která naštěstí dopadla dobře.

V té době se zdálo, že je z nejhoršího venku a na dobré cestě k uzdravení. Z nemocnice se vrátila šťastná domů a po rekonvalescenci plánovala návrat na divadelní prkna. Vyzařovala z ní obrovská vůle a odhodlání si svůj život vybojovat. „Musela jsem kvůli své hospitalizaci zrušit řadu setkání s diváky, což mě mrzí. Chtěla bych jim to vynahradit. Uzdravím se, cítím to,“ svěřila se necelý rok před svou smrtí.

Nechtěl si připustit, že se vidí naposledy

Rakovina se však po pár měsících vrátila, herečka začala rychle ztrácet síly a skončila opět v nemocnici. Pro syna to byl obrovský šok, zdrcující zprávě nemohl uvěřit. „Nechtěl jsem si připustit, že je to naše setkání poslední. Ani ve chvíli, kdy volal lékař, abychom se připravili na nejhorší. Když jsem v noci přijal zprávu o matčině smrti, tak jsem ani nevěděl, co říkám,“ popsal Kepka v knize Magnetický vítr Gabriely Vránové.

Její smrt je pro něj dodnes velmi bolestné téma, z kterého se snažil alespoň touto formou vypsat. Stále se s tím podle svých slov nevyrovnal. Milovaná maminka mu chybí.

Tagy: