Syřan, který útočil v Solingenu, byl členem organizace Islámský stát, tvrdí německý soud

Policisté zasahující na místě solingenské tragédie.

V Německu útočil Islámský stát

Vyšetřující soudce Spolkového soudního dvora (BGH) v Karlsruhe vydal dodatečně zatykač na 26letého Syřana zadrženého kvůli podezření, že v pátek útočil ve městě Solingen na lidi nožem a tři osoby zabil. Důvodem je podezření z členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS) a z trojnásobné vraždy. V neděli to oznámilo Spolkové státní zastupitelství.

Syřan podle oznámení vyšetřovatelů sdílel ideologii IS a připojil se k ní v době před 23. srpnem, kdy spáchal útok. Kvůli svému radikálnímu islamistickému přesvědčení se rozhodl na městské slavnosti v Solingenu zabít co nejvíce lidí, které považoval za nevěřící.

DÁLE ČTĚTE: Útočníka ze Solingenu chtěly úřady z Německa loni deportovat. Policie jej však nemohla najít

O zadržení podezřelého informoval v sobotu pozdě večer ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Herbert Reul. Řekl, že policie dopadla „toho pravého podezřelého“. Podle informací týdeníku Der Spiegel se 26letý Syřan v sobotu večer krátce před 23:00 sám přihlásil policejní hlídce. Podle bezpečnostních zdrojů byl jeho oděv špinavý a od krve.

Muž při oslavách výročí založení města Solingen zaútočil v davu nožem a zabil tři lidi. Dalších osm zranil, z toho čtyři vážně. Návštěvníky oslav opakovaně a úmyslně bodal nožem do krku a horní části těla, uvedla prokuratura. Poté ve zmatku a nastalé panice utekl.

Čtyři vážně zranění zůstávají v nemocnici, jsou ale mimo ohrožení života, řekl televizní stanici Welt TV ředitel nemocnice v Solingenu Thomas Standl. Podle něj mají všichni velmi dobrou šanci na úplné uzdravení, psychické následky ale zatím nelze předvídat.

Syřan podle internetového portálu týdeníku Der Spiegel přišel koncem roku 2022 do Německa a požádal tam o azyl. Ten nedostal a měl být ze země vyhoštěn, úspěšně se však skrýval. Německé úřady zatím neměly informace, že by šlo o islamistického extremistu. Už v sobotu ráno skončil v rukou policie 15letý chlapec, který je podezřelý, že o plánovaném útoku věděl, ale neinformoval o něm úřady. Útočníkem však nebyl.

Teroristická organizace Islámský stát se k odpovědnosti za útok přihlásila už v sobotu, důkazy k tomu však neposkytla. V prohlášení uvedla, že útok uskutečnil jeden z jejích členů jako pomstu za muslimy v Palestině a jinde ve světě. Útok byl podle IS zaměřen proti skupině křesťanů. Útočník podle jednoho ze svědků při útoku zvolal „Alláhu akbar“, což v arabštině znamená Bůh je veliký, informoval server týdeníku Der Spiegel. Policie v sobotu potvrdila, že obdržela od IS dopis s přiznáním k útoku a že jeho pravost prověřuje.

K soudu bosý a vrtulníkem

Podezřelý byl k soudu do Karlsruhe dopraven vrtulníkem. Dva po zuby ozbrojení policisté ve speciálním vybavení přivedli bosého muže ke koloně vozidel, která ho odvezla k soudu. Podezřelý měl na nohou pouta a jeden z policistů mu stlačil hlavu dolů. V této poloze nebyl muž téměř schopen sám udělat krok a zasahující policisté ho nesli k vozu, uvedla agentura DPA.

Útok se odehrál v pátek večer v Solingenu, který má kolem 160 tisíc obyvatel a který proslul výrobou nožů. Město právě slaví 650 let od svého založení. Další část akce nazvané Oslavy různorodosti, která byla plánována na tento víkend, úřady zrušily. Okolí místa je stále uzavřené.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavý útok nožem v Německu: Nejméně tři mrtví, pět lidí bojuje o život. Pachatel je na útěku

Tagy: