Útočníka ze Solingenu chtěly úřady z Německa loni deportovat. Policie jej však nemohla najít

Útočník, který v německém městě Solingen zabil v pátek tři lidi a osm zranil, měl být v roce 2023 ze země deportován. Informoval o tom německý deník Die Welt. Deportace se podle něj neuskutečnila, protože policisté muže nemohli najít.

Syřan Issa Al H., který měl v pátek v Solingenu útočit nožem na účastníky tamního festivalu a zabít tři lidi, měl být loni z Německa vyhoštěn. Jeho žádost o azyl byla již dříve zamítnuta. Německý deník Die Welt se to dozvěděl z oficiálních zdrojů.

ČTĚTE TAKÉ: Němci mají podezřelého z útoku v Solingenu. „Jsem ten, koho hledáte,“ měl říci policii

Konkrétně měl být muž vyhoštěn na začátku roku 2023 do Bulharska. Právě tam totiž vstoupil do Evropské unie. Podle dublinských pravidel je za azylové řízení odpovědná země, do které žadatel o azyl vstoupil jako první.

Přestože deportace již byla naplánována, neuskutečnila se. Muže se prý nepodařilo najít, protože se před policií skrýval. Objevit se měl až po několika měsících, kdy již úřady nařízenou deportaci zase zrušily. Syřan byl poté podle oficiálního vyjádření „přeložen“ do Solingenu.

Muž, který se narodil v syrském městě Dajr az-Zaur, žil až do pátku v uprchlickém domě v centru města. Až do okamžiku, kdy měl dopustit vraždění v Solingenu, se nikdy nedostal do povědomí policie. Podle deníku Die Welt nebyl v minulosti trestán ani nebyl podezřelý z extremismu.

Německá policie zadržela podezřelého v sobotu poté, co se k činu sám přihlásil. „Já jsem ten, koho hledáte,“ měl prý říci – ještě celý od krve – policistům. V sobotu večer se k odpovědnosti za útok na svém účtu na Telegramu přihlásila teroristická skupina Islámský stát. Nepodložila to však žádnými důkazy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok proti Izraeli. Hizballáh do vzduchu vyslal armádu dronů, ministr vyhlásil stav nouze

Tagy: