Tady se nebojuje jako v Harrym Potterovi. Ukrajinský velitel zkritizoval západní analytiky

Ukrajinský voják u dělostřeleckého zařízení

Dobytá obec na Ukrajině

Ukrajinští vojáci dobyli vesnici Urožajne na západě Doněcké oblasti. Postup obránců potvrzují i analytici z amerického Institutu pro studium války. Západní experty nicméně zkritizoval velitel ukrajinské armády. Nelíbí se mu některá vyjádření o tom, že by protiofenzíva obránců měla být rychlejší. Podle něj si někteří válku představují jako z fantasy filmů.

Všude kolem jsou jen trosky, ale Ukrajinci dál postupují kupředu. Vojáci 35. námořní pěchoty byli první, kteří se probojovali na předměstí vesnice Urožajne. Jde sice o malé vítězství, ale už několikáté v řadě.

ČTĚTE TAKÉ: Exprezident Sarkozy: Navrácení Krymu Ukrajině? Iluzorní, Evropa musí najít kompromis s Ruskem

Intenzivní boje při postupu k vesnici zachytil na kameře dron. Ukrajinské protiminové vozidlo na něm projíždí polem a odpaluje nastražené trhaviny. Podle velitele roty se v Urožajne schovávalo mnohem více okupantů, než očekávali.

„Mnoho Rusů zemřelo. Zvlášť, když začali utíkat nebo se snažili udržet v domech,“ uvedl pro CNN velitel 35. námořní pěchoty Dykyj. Na záběru z dronu je vidět dým z kazetové munice. Podle Ukrajinců je její použití při tak brutálním boji stále menší etické dilema.

„Nechápu to. Druhá strana používá, co chce. Naši lidé kvůli tomu umírají, a to je v pořádku. Ale když umírají oni, tak není? Tomu nerozumím,“ uvedl ukrajinský velitel.

Zkritizoval také rozbory západních analytiků. Podle těch by měl být postup Ukrajinců rychlejší. „Pokud chtějí, ať přijdou a bojují s námi. Jestli si někdo myslí, že minové pole přeletí na koštěti jako Harry Potter, tak takhle to v opravdovém boji nefunguje. Pokud to někdo nechápe, ať si sedne do křesla a jí popcorn,“ nedržel se zpátky.

Před obsazením Urožajne okupanty loni v březnu žily ve vesnici bezmála dva tisíce lidí. Za poslední měsíc urputných bojů zbyly z obce jen ruiny a kolem pole plná ruských těl a min.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se na způsob, jak Ukrajinci ničí ruskou techniku

Tagy:
Evropa Ukrajina Harry Potter Krym velitel Rusko Kyjev analytik Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Institut pro studium války