Místo hrůzy, kde Rusové mučí zajatce: Svazují je do lidské stonožky a trestají i za tetování

Hned několik ukrajinských vojáků se pro BBC rozpovídalo o hrozivých podmínkách, v jakých Rusové ve městě Taganrog kousek od hranic drží zajatce. Výpovědi ukazují, že věznitelé mají mučit Ukrajince fyzicky i psychicky. Přítěží jsou tetování nebo příslušnost k praporu Azov.

Rusové většinou nedrží zajatce poblíž bitevního pole. Často je sváží na své území. V zajatecký tábor se proměnilo i Zařízení předběžného zadržení číslo dvě ve městě Taganrog v přístavní oblasti, která se nachází zhruba hodinu a půl jízdy autem od ukrajinských hranic.

Právě tady má Moskva držet stovky ukrajinských vězňů. Muži i ženy, kteří poznali zdejší vězení a později se dostali ven v rámci výměny zajatců, se o tamních poměrech rozpovídali pro BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Týrání, amputace a neznámé injekce. Ukrajinec popsal pekelných 46 dní v ruském zajetí

Výpovědi ukrajinských vojáků se shodují v jednom –⁠ skončit v Taganrogu znamená čelit fyzickému i psychickému týrání. Všechno to začíná už při příjezdu.

Příchod do hrůzy

„Čau kluci. Víte, proč jste tady? Budete tady hnít do konce svého života,“ takto měl příchozí zajatce přivítat ruský představitel. Pro BBC to popsal ukrajinský nadporučík Arťom Serednjak, kterého do Taganrogu přivezli po čtyřech měsících v zajetí. Hodiny jeho a další zajatce vezli v náklaďáku. Zavázali jim oči a svázali je k sobě. „Jako lidské stonožky,“ komentoval Serednjak.

Od začátku prý ruští věznitelé zajatce mlátili a dávali jim elektrické šoky. V případě Serednjaka věděli, že pochází z praporu Azov, a proto na něj byli zvláště krutí. Žádali ho o instagramový účet jeho přítelkyně, aby jí poslali fotku Serednjakova zuboženého těla. Dále ho nutili, aby zpíval „hymnu Azova“. Vězně prý mlátili do té doby, než řekl, co chtějí. Falešná přiznání pak ale údajně zneužívali u „soudů“.

Přítěží pro zajatce v Taganrogu jsou podle Serednjaka tetování. Jelikož jsou vězni většinou jen ve spodním prádle, jsou věznitelům malby dobře na očích. „Nejdříve hledali hlavně svastiky a podobné věci. Ale pak stačilo, že má člověk tetování, a už se na něj hledělo jako na špatného člověka,“ vypověděl ukrajinský zajatec.

Podle Serednjaka Rusové mučili zajatce také hladem. Denní příděl 300 až 400 kilokalorií, což představuje energetickou hodnotu průměrné müsli tyčinky, byl prý úspěchem. Lékaři údajně za zajatci občas přišli, ale o jejich léčení nejevili úplný zájem.

Ženou v pekle

Věznitelé v Taganrogu drží i Ukrajinky. Jednou z nich byla i 36letá medička Iryna Stohnijová. „Nedávali nám najíst. Ani nás nepouštěli ven. Viděli jsme nebe jen přes mříže v oknech,“ popsala pro BBC.

Některé ženy prý Rusové nutili svlékat se a pak se jim posmívali. „V Taganrogu žijí a pracují pouze ďáblové. Kromě znásilnění nám dělali všechno,“ řekla.

Poměry v ruském zajetí před časem popsal pro Washington Post také ukrajinský voják Ilja Mychalčuk. Tomu Rusové amputovali obě ruce, i když se prý daly zachránit. Muž se teď v USA učí žít s protetickými pažemi.

Tagy: