Tahání peněz z fanoušků. Nic nového se nedozví, rozčílil se Ztracený kvůli knize o něm

Marek Ztracený

Kniha o Markovi Ztraceném

Na pultech knihkupectví se objevila kniha o zpěvákovi Marku Ztraceném. On o ní ale podle svých slov nic neví. „Připadá mi to jako tahání peněz z mých fanoušků na mé jméno. A ještě k tomu se za ně nic nedozví,“ kroutil hlavou v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Zpěvák ale není jedinou hvězdou, které se něco takového stalo.

Na knihu zpěvák upozornil ve čtvrtek na sociálních sítích. Podle něj má jít o kompilaci z rozhovorů, které v poslední době dal. „Radost z toho nemám. Na světě jsou samozřejmě daleko horší věci, ale dotýká se mě to z několika důvodů. Autorka mě kontaktovala a já jsem jí poprosil, že o to nestojím, že to nechci. Jasně jsem dal najevo svůj postoj. Ona mě ubezpečila, že nic nevydá, a za měsíc je kniha všude k objednání. Takže jde spíš o věc lidského charakteru,“ zdůraznil zpěvák.

Dodal, že podnikl některé právní kroky proti autorce knihy, ale že nemá moc šanci uspět. „Svou energii budu radši věnovat své rodině než přetahování se s paní, ale přijde mi to ubohé,“ podotkl.

Podle advokáta Jana Černého však může zpěvák po autorce knihy požadovat náhradu škody. „Když odhlédnu od skutečnosti, že je to naprosto neetické, může lidem, o kterých se píše, vznikat hmotná i nehmotná škoda. A pozor, to i v případě, že informace jsou pravdivé. Pokud jsou nepravdivé, může jít v krajním případě i o trestný čin pomluvy. Já tady dokonce vidím rozpor s autorským právem,“ upozornil.

Ztracený ale není jediný, komu se něco takového stalo. V minulosti podobnou věc řešil například i režisér Zdeněk Troška. „Je to největší sprosťárna a hyenismus, který jsem kdy viděl. Neuráželo mě, co je v knize, ale že paní jen tak vykradla všechny rozhovory, které jsem kdy kde dal. Tak se vydělávají peníze,“ řekl. Dodal, že autorku knihy nezná, nikdy se s ní neviděl ani s ní nemluvil.

Dějí se kolem mne poslední dobou trochu divné věci a tohle je jedna z nich. Vychází kniha, se kterou nemám vůbec nic...

Posted by Marek Ztracený on Wednesday, November 3, 2021

Podle právníka se lze bránit, i když už kniha leží na pultě. „Postižení by se měli bránit požadováním náhrady škody po autorovi, aby vešlo do povědomí veřejnosti a hlavně autorů, že tu existují nějaké regule,“ zdůraznil Černý.

Pod logem nakladatelství Imagination of People vyšlo podobných titulů hodně – například o Zdeňku Svěrákovi, Karlu Gottovi, Libuši Šafránkové, Ondřeji Vetchém, Jeanu-Paulovi Belmondovi i Alainovi Delonovi, Jiřím Kodetovi, Jarmile Kratochvílové nebo Jožu Rážovi.

Autoři nic špatného o osobnostech nepíšou, knihy jsou spíše sbírkami rozhovorů s celebritami a vyjmenováním seznamu jejich filmů. „Vypadá to, že někdo píše knihu o někom, ale přitom jen sebere články, které někde vyšly, a dělá ze sebe spisovatele. Byla by aspoň slušnost zavolat člověku, o kterém kniha je, aby o tom věděl,“ myslí si zpěvák Michal Hrůza, který je dalším z poškozených.

Redakce CNN Prima NEWS požádala nakladatelství o vyjádření. Podle jeho ředitele Petra Čermáka se Ztracený ani slovem nezmínil, že by vydání knihy odmítal. Zpěvák fanouškům vzkazuje, že brzy napíše vlastní knihu o svém životě, kde prozradí spoustu skutečností, o kterých dosud nemluvil.

Tagy: