Tajemný chirurg „vykuchal“ mladé dívky z Prahy a Ostravy. Nikdy nebyl odsouzen

Smrt Dity Hrabánkové z devadesátých let je stále nejasná. Dita měla mít na zastávce Koh-i-noor schůzku se "sympatickým mladíkem". Její tělo bylo nalezeno v Průhonickém parku.

HLASY ZLOČINU, Dita Hrabánková a Kamila Fajtová

Dita Hrabánková a Kamila Fajtová. Dvě dívky, které se nikdy nepotkaly, od sebe bydlely stovky kilometrů. Jedna v Praze, druhá v Ostravě-Porubě. Přesto je nejspíše pojí stejný osud, stejný příběh, stejný vrah. „Tajemný“ chirurg – údajně vysoký, silný blonďák, který na začátku devadesátých let svou brutalitou děsil Československo. Další případ, který řeší videopodcast HLASY ZLOČINU.

Nová doba, nová výzva a sen mladé dívky z Československa – být au pair na Západě. Přesně to byl cíl jednadvacetileté Dity Hrabánkové. Vyplnila formulář, který později policie detailně zkoumala, a těšila se do zahraničí.

ČTĚTE VÍCE: Opilý policista v Praze brutálně zaklekl mladou dívku. Jménem zákona je mi to jedno, křičel

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Jen pár dní po vyplnění dokumentů totiž v tramvaji potkala sympatického mladíka. Alespoň tak ho podle pozdějších výpovědí popisovala své matce. Marek, vysoký blonďák, prý velice milý,” vypráví novinář Václav Janata. Více se rodiče dívky o muži, který měl být s jejich dcerou naposledy, nedozvěděli. Rande měla mít dvojice domluvené v pražských Vršovicích. Od té chvíle byla Dita Hrabánková nezvěstná.

Její tělo se našlo až po několika týdnech. „Leželo u zdi průhonické botanické zahrady a přivolaní kriminalisté včetně soudních lékařů se z toho pohledu dlouho vzpamatovávali,” říká novinář Jakub Kvasnička. Mrtvé mladé ženě totiž chyběly vnitřní orgány. Podle expertů musel mít takový čin na svědomí odborník. „Podle Jiřího Štefana z Ústavu soudního lékařství to byl zcela neobvyklý případ na tu dobu. Protože hrudník byl otevřen způsobem jako při pitvách a dále došlo k odstranění téměř všech orgánů,” dodává Kvasnička.

Žádné podezření ale nevedlo ke konkrétnímu pachateli. Pražská mordparta se navíc brzy dozvěděla, že jejich slezští kolegové už několik měsíců řeší podobný případ. Také v Porubě byla totiž nalezena dívka s vyoperovanými orgány. Společnou prací policisté z Prahy a Ostravy našli hlavního podezřelého: Petra Schimmerleho.

Vysoký, dostatečně silný blonďák, který často cestoval a mohl se tak pohybovat v Ostravě i v Praze. „Přátelé mu navíc dali zvláštní přezdívku. Říkávali mu ,Chirurg‘. Měl problémy s alkoholem i drogami, v minulosti byl třikrát trestán za sexuální agrese. Pro policisty byl ideálním podezřelým. Jenže přímé důkazy chyběly a ty nepřímé ani zdaleka nestačily na vytvoření uceleného řetězce, kterého by se státní zástupce dožadoval,” vysvětluje Václav Janata.

Byl Schimmerle vrah mladých dívek? Jak dopadl? A vraždil ještě víckrát? Mohl za další tři až čtyři mordy? Unikl československým policistům jeden z výrazných sériových vrahů historie? Sledujte videopodcast HLASY ZLOČINU.

Tagy: