Tajemství letušek: Jakému sedadlu se vyhnout, kam nesahat a proč nejsou kraťasy dobrý nápad

Pokud se vám v letadle dělá špatně, na palubě existuje místo, kterému byste se měli určitě vyhnout. Tak zní jen jedna z velmi praktických rad, které mají zkušené letušky pro pasažéry v oblacích.

Možná létáte často. Možná si dokonce myslíte, že vás už cestování vzduchem nemá čím překvapit. V souvislosti s létáním ale existuje spousta „podpultových“ informací, o nichž se běžně neví.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Zázrak medicíny? Žena dostala prasečí orgány a umělé srdce

Spoustu takových tajemství znají jen letušky. A právě ony se o několik užitečných fint podělily s listem The Sun.

Víte třeba, kam si zaručeně nesednout, pokud se vám v letadle často dělá špatně?

Jedna z oslovených letušek společnosti British Airways doporučuje: „Pokud je vám ouvej při každé sebemenší turbulenci, rozhodně zvolte sedačku jinde než v zadní části letadla. S tou to totiž mává nejvíc. Nejpříjemnější zážitek naopak poskytuje místo uprostřed stroje, někde na úrovni křídel.“

Na podobné tvrzení samozřejmě existuje pádná námitka: statisticky máte při nehodě letadla největší šanci na přežití právě v zadní části stroje…

To proti další letuščině radě se už argumentuje hůř: pokud je to možné, preferovala by vždy sedadlo do uličky.

„Nejenže tím předejdete stavu úzkosti vyvolanému výškou, také se budete moci mnohem snadněji pohybovat po letadle, což zmírní pocity klaustrofobie,“ vysvětluje. „A nezapomeňte ani na další věc. Riziko vzniku nevolnosti může snížit chladný vzduch, proto se vyplatí mít vždy zapnutý ventilátor nad sedadlem.“

Ze zkušeností též ví, že od nevolnosti lze odvést pozornost sledováním filmu či posloucháním hudby. Když už je zle, další její kolegyně doporučuje přiložení mokrého ručníku na zátylek či zadní stranu krku. Jiné letušce se u pasažérů osvědčilo zahánění pocitů nevolnosti vůní citrusových plodů.

Lékařka Danielle Qingová pak přidává další postřeh: pokud se vám v letadle udělá špatně, rozhodně nepomůže chození sem a tam po palubě. Vhodné je spíš zůstat na svém místě, sklonit hlavu, zavřít oči.

„Je lepší mít své těžiště níž, pak se zmenšuje i případný pocit závratě,“ tvrdí.

Z medicínského pohledu pomáhá i konzumace jídla. Třebaže zrovna nemusíte mít hlad, pár soust pocit nevolnosti zažene. Vůbec přitom nemusí jít o velkou hostinu, někdy zabere jen pár kousnutí do sušenek či chleba.

Stejné je to pochopitelně s vodou. Vzduch v letadle bývá suchý, proto je lepší hodně pít. A to skutečně čistou vodu, nikoliv alkoholické nápoje. Za nevolnost může nezřídka právě dehydratace.

Zavazadlo nedávejte nad sebe

Cestování v letadle nicméně nemusí pokazit jen pocit nevolnosti. Britský dopravní expert Jonathan Frankham například upozorňuje, že se množí počet případů krádeží spáchaných přímo na palubě letadla. Nenechavci podle něj zkouší své štěstí především v exponovaných momentech, jakými je třeba podávání jídla. V tu chvíli jsou cennosti ukryté v příručním zavazadle nejohroženější.

„Má rada proto zní: nedávat si své příruční zavazadlo nad sebe, ale do přihrádky přes uličku, abyste na něj stále krásně viděli,“ říká Frankham.

Americká letuška Caroline zase nabádá pasažéry, aby si k cestování vždy vybrali co nejdřívější ranní lety. Přestože se nikomu nechce vstávat už ve tři hodiny, samotná cesta pak v takovém případě vždy proběhne s menšími komplikacemi než s využitím pozdějších a mnohem zaplněnějších spojů.

Pokud už však cestujete plným letadlem a máte před sebou honičku kvůli přesedání na jiný spoj, bývá zpravidla lepší sedět v přední části stroje. Časový rozdíl mezi tím, kdy to k druhému letadlu stihnou pasažéři z přední a zadní části prvního aeroplánu, někdy činí až půl hodiny.

Do kapsy bych nesahala

I Carolinina krajanka Kat Kamalaniová bývala letuškou, své tipy pro cestující nabízí na různých sociálních sítích. Jedním z nich je, aby nepodceňovali možnost nákazy kvůli nedostatečné hygieně spolucestujících. V první řadě by třeba prý nikdy nesahala do kapsy, umístěné na zadní straně sedadla před vámi.

„Pasažéři tam ukládají leccos. Použité papírové kapesníky, špinavé dětské pleny, ale i sáčky, do nichž se vyzvraceli,“ popisuje Kat.

V každém případě by si vždy vydezinfikovala jak sklápěcí stoleček určený ke konzumaci, tak regulaci klimatizace či přezku na bezpečnostním pásu.

Stevard Tommy Cimato pak kvůli snadnějšímu přenosu bakterií varuje pasažéry i před cestováním v kraťasech. V dlouhých kalhotách je prý riziko přenosu bakterií ze sedadel minimální. A ještě něco: nosíte-li kontaktní čočky, raději je na palubě vyměňte za brýle. S čočkami vás budou oči pálit kvůli klimatizaci.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ženu na Slovensku přejelo auto hned dvakrát. Skončila v nemocnici s vážným zraněním

Tagy: