Další trable Boeingu: Tři kilometry nad zemí se letounu utrhl kryt motoru, ukazují záběry

Letecká společnost Southwest Airlines

Boeingu upadl kryt motoru

Letoun Boeing 737-800 musel v neděli nouzově přistát v Denveru, když se mu při vzletu roztrhl kryt motoru a zasáhl klapku křídla. Je to další z řady nebezpečných incidentů, které podle deníku The Guardian v poslední době provázejí letadla předního amerického výrobce. Událost zachytily záběry cestujících, kteří seděli při letu na palubě.

Stroj se 135 cestujícími a šesti členy posádky na palubě směřoval do Houstonu. Let společnosti Southwest Airlines stihl vystoupat do výšky přibližně 3 140 metrů, než se v neděli ráno musel po necelé půl hodině vrátit na mezinárodní letiště v Denveru. Záběry zveřejněné na síti X ukazují roztržený kryt motoru, který vlaje ve větru. Posádka ani cestující neutrpěli žádná zranění, informoval The Guardian.

Regulační orgány zabývající se bezpečností letového provozu v USA již zahájily vyšetřování. Podle Federálního úřadu pro letectví (FAA) bylo letadlo vyrobeno v roce 2015. Letecká společnost nesdělila, kdy byla naposledy provedena údržba motoru, sdělil zpravodajský web BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Nepříjemný incident v letadle: Opilec močil do šálku, pak ho vylil na letušku. Dostal pokutu

Cestující nakonec společnost Southwest Airlines dopravila do Houstonu jiným letadlem, avšak s tříhodinovým zpožděním. „Omlouváme se za nepříjemnosti spojené se zpožděním, ale nejvyšší prioritou je pro nás maximální bezpečnost našich zákazníků a zaměstnanců,“ uvedla aerolinka.

Boeing je pod drobnohledem již od ledna, kdy za letu vypadlo jedno z oken stroje 737 MAX 9. Cestující z Portlandu do Kalifornie se tehdy neštěstí vyhnuli jen o vlásek. Pokud nepočítáme nedělní incident, tak zatím poslední nepříjemnost se Boeingu přihodila před měsícem, když sjel letoun 737 MAX v Houstonu z ranveje.

Vleklá krize Boeingu trvá ve skutečnosti již několik let. Jeden ze dvou největších výrobců civilních letounů na světě (spolu s evropským Airbusem) se snaží napravit pošramocenou reputaci poté, co při haváriích v letech 2018 a 2019 zahynulo 346 lidí. Jejich populární letadla 737 Max byla následně celosvětově uzemněna na téměř dva roky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boeing se nad Novým Zélandem propadl o 150 metrů, pilot ztratil kontrolu

Tagy: