Spoušť ve Vietnamu: Tajfun usmrtil 59 lidí a stovky jich zranil. Hrozí povodně a sesuvy půdy

Vietnamem se prohnal tajfun Yagi.

Tajfun Yagi si vyžádal 35 obětí

Nejméně 59 lidí přišlo na severu Vietnamu o život v důsledku tajfunu Yagi, z toho 44 lidí zahynulo při bleskových záplavách a sesuvech půdy způsobených prudkými lijáky. Zraněných jsou stovky. Aktualizovanou bilanci v pondělí podle agentury AFP zveřejnily vietnamské úřady, které už dříve varovaly před dalšími povodněmi.

Supertajfun v noci na dnešek způsobil další vážné škody, když se do Rudé řeky rozvodněné prudkými lijáky nedaleko Hanoje zřítil silniční most. Podle místních médií do vody spadlo nejméně deset vozidel, 13 lidí se pohřešuje. Čtyři se podařilo zachránit. Možnou příčinou kolapsu byla povodeň a extrémně rychlý proud, uvedl podle agentury DPA jeden z místních politiků ve vyjádření médiím. Po pohřešovaných pátrá policie i armáda.

ČTĚTE TAKÉ: Japonsko zasáhl tajfun Šanšan. Očekávají se extrémní škody, evakuovat se musely miliony lidí

Jedna z nejsilnějších bouří za poslední dekádu dorazila nad vietnamskou pevninu v sobotu a během 15 hodin za sebou zanechala přes tři miliony lidí bez elektřiny, přerušila telekomunikační spojení a poškodila továrny a infrastrukturu zejména v průmyslových pobřežních provinciích Quang Ninh a Hai Phong, uvedly v neděli vietnamské úřady.

Meteorologové v pondělí ráno navzdory již zesláblému tajfunu varovali před dalšími povodněmi a sesuvy půdy a upozornili, že za posledních 24 hodin spadlo v některých oblastech postiženého regionu od 208 do 433 milimetrů srážek. „Povodně a sesuvy půdy poškozují životní prostředí a ohrožují životy lidí,“ uvedlo ve zprávě Národní centrum pro hydrometeorologické předpovědi.

Podle meteorologů šlo o nejsilnější bouři, jaká se letos v Asii vyskytla, a zatím druhý nejsilnější tropický cyklon letošního roku – silnější byl jen začátkem července hurikán páté kategorie Beryl v Atlantiku. Yagi se ještě jako bouře ve středu přehnala ze severozápadu Filipín do Jihočínského moře, v pátek živel už jako tajfun zasáhl jižní pobřeží Číny, než v sobotu dorazil nad území severního Vietnamu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na Zemi to vře. Evropa zažila nejteplejší léto v historii měření, odborníci bijí na poplach

Tagy:
Vietnam bouřka tajfun povodeň katastrofa sesuv přírodní katastrofa katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa