Japonsko zasáhl tajfun Šanšan. Očekávají se extrémní škody, evakuovat se musely miliony lidí

Japonsko zasáhl tajfun Šanšan.

Tajfun Šanšan v Japonsku

K japonskému ostrovu Kjúšú dorazil silný tajfun Šanšan. Informovaly o tom v noci na čtvrtek agentury Kjódó a AFP. Živel provází silný déšť i vítr a meteorologové varovali, že tajfun bude mít takovou sílu, že by mohl ničit domy. Úřady kvůli němu vydaly varování a otevřely stovky evakuačních center. Na některých místech je přerušena vlaková doprava, zrušena byla řada letů. Podle CNN byly k evakuaci vyzvány téměř čtyři miliony lidí.

Tajfun Šanšan ve čtvrtek dorazil nad japonskou pevninu. Tisíce obyvatel zanechal bez elektřiny a zasáhl ostrov Kjúšú nárazovým větrem, přívalovým deštěm a nebezpečnými vlnami. Japonská meteorologická agentura vydala před bouří varování a uvedla, že bouře by měla na většinu území Kjúšú, nejjižnějšího hlavního ostrova země, přinést ničivé záplavy a sesuvy půdy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět trápí extrémní počasí. Zimní Austrálii drtí tropy, Kalifornii nečekaně zasypal sníh

Japonské úřady ve čtvrtek varovaly, že pro města v prefektuře Oita na ostrově Kjúšú hrozí „životu nebezpečná situace“, a vyzvaly 57 tisíc lidí, aby podnikli „kroky k záchraně života“, neboť vydaly nejvyšší výstrahu před tajfunem, píše CNN.

Pro celém ostrově Kjúšú platí evakuační varování čtvrtého stupně, což je druhý nejvyšší stupeň. Jde zhruba o 3,7 milionu lidí. Podle vládních úřadů prefektury se od čtvrtečního rána na celém ostrově pohřešuje jeden člověk a nejméně 47 osob bylo zraněno.

Videozáznam z města Mijazaki, které se nachází nedaleko místa, kde bouře dosáhla pevniny, ukazuje stržené sloupy elektrického vedení a silnice poseté větvemi stromů a dalšími troskami. V prefektuře Aiči ve středním Japonsku byla podle oddělení krizového řízení města Gamagori zasypána pětičlenná rodina sesuvem půdy, který v úterý pozdě večer zničil jejich dům. Tři lidé, manželský pár ve věku 70 let a třicetiletý muž, při této události zemřeli.

Na mnoha místech již srážky dosáhly více než půl metru a podle předpovědí by v některých izolovaných a kopcovitých oblastech mohly dosáhnout až jednoho metru. Podle společnosti Kyushu Electric Power bylo ve čtvrtek ráno na ostrově Kjúšú bez proudu více než 255 tisíc domácností. Dva největší japonští letečtí dopravci, Japan Airlines a All Nippon Airways (ANA), před bouří oznámili zrušení více než 400 letů.

Očekává se, že se Šanšan stočí na východ a bude se pohybovat přes Kjúšú a do konce čtvrtka zeslábne na tropickou bouři. Nad jihozápadem Japonska se bude nadále pomalu pohybovat a o víkendu a na začátku příštího týdne přejde do centrálních oblastí země jako mnohem slabší bouře. Hlavní hrozbou pro zbytek Japonska budou i nadále vydatné srážky, přičemž v některých oblastech na Šikoku a Honšú se očekává výskyt srážek přesahujících půl metru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mlsný pes omylem zapálil dům, ukazuje video. Zapnul vařič a odběhl, líčí nevěřícně majitel

Tagy: