Tak já jedu. Babiš vyráží za voliči s obytným vozem. Zahajuje prezidentskou kampaň?

Andrej Babiš a jeho obytný vůz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zahájil avizované jízdy ve svém obytném voze za voliči. I když někdejší premiér popírá, že by šlo o prezidentskou kampaň, v médiích se o této možnosti vášnivě spekuluje. Podle volebních průzkumů má Babiš společně s generálem Petrem Pavlem v bitvě o Hrad největší šanci.

„Tak já jedu,“ uvedl Babiš na sociálních sítích. K příspěvku přidal i fotku, na níž pózuje ve svém obytném voze. Expremiér se ráno vydal z Průhonic u Prahy, kde žije, na jižní Moravu, v plánu má také setkání s lidmi v Břeclavi. V dalších dnech se chystá navštívit Znojmo, Brno či Vyškov.

O Babišovi se v posledních měsících často mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta. Tuto teorii podporují právě jeho cesty s obytným vozem, který je mimochodem polepen plakátem propagujícím hnutí ANO i nápisy „Zase bude líp!“ a „Za Babiše bylo líp!“. Sám šéf ANO zatím kandidaturu nepotvrdil ani nevyvrátil.

František Sivera z úřadu, který dohlíží na hospodaření politických subjektů, uvedl, že hnutí ANO musí plakát z vozidla zahrnout do nákladů letošních voleb, protože se shoduje s plakáty na billboardech v kampani k těmto volbám. Jinak by se prý hnutí vystavilo možné sankci.

Podle průzkumů má Babiš společně s generálem Pavlem zatím největší šanci na úspěch v prezidentské volbě. Spekuluje se také o tom, kdo by v případě výhry v boji o Hrad Babiše nahradil v čele hnutí ANO. Nejčastěji se mluví o šéfce poslaneckého klubu Aleně Schillerové či o místopředsedovi Sněmovny Karlu Havlíčkovi.

V pondělí Babiš novinářům řekl, že kdyby se pro prezidentskou kandidaturu rozhodl, bude mít nynější cesty s obytným vozem „do zásoby“. Volba hlavy státu se má konat na začátku příštího roku, ještě před ní se 23. a 24. září uskuteční volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů.

Dopravní prostředky využívají v předvolební kampani mnozí politici. Nejvíc se v této souvislosti zřejmě proslavil autobus Zemák, se kterým vyrazil za voliči v 90. letech minulého století v barvách sociální demokracie nynější prezident Miloš Zeman. Autobus v kampani používaly i další strany, například Piráti, SPD i koalice Spolu.

Tagy: