Smál se tálibáncům do tváře i při své popravě. Radikálové zlikvidovali známého komika

Radikálové z hnutí Tálibán zastřelili oblíbeného afghánského komika, který si dlouho utahoval z ozbrojenců a islamistických hnutí. Nazar Mohammad, známý pod pseudonymem Kasha Zwan, se nepřestal Tálibáncům smát do tváře ani během své vlastní popravy.

Chvíle před smrtí komika zachycuje video, které koluje po sociálních sítích. Kasha Zwan sedí na zadním sedadle auta mezi dvěma ozbrojenci a směje se, přestože ho jeden z nich fackuje.

Na videu je také vidět, jak si radikálové přes komika podávají střelné zbraně. O chvíli později ho zastřelili. K jeho popravě došlo na konci července, když džihádisté obsadili metropoli provincie Kandahár a pátrali po vládních zaměstnancích.

Osudnou se komikovi stala jeho práce. Na internetu se proslavil díky svým výsměšným videím, na nichž bylo terčem jeho vtipů právě islamistické hnutí Tálibán. Radikálové nejprve popřeli, že by s komikovou smrtí měli něco společného, později však ozbrojenci připustili, že ho zadrželi a postavili před soud.

Evakuace z Kábulu pokračují

Kasha Zwan byl tálibáncům trnem v oku i proto, že v minulosti pracoval pro afghánskou policii. Situace v zemi je poté, co moc převzali radikálové, stále vyhrocená. Desetitisíce lidí se před nimi snaží prchnout a řada států zahájila evakuaci svých občanů.

Ve středu začali Afghánistán opouštět první američtí vojáci. Oznámila to zpravodajská televize CNN s odvoláním na dva nejmenované zdroje z obrany. Snížení počtu příslušníků armády USA podle nich zatím nemá vliv na evakuační misi. Spojené státy, jejichž jednotky střeží kábulské letiště, mají v plánu dodržet dohodnutý termín odchodu 31. srpna, uvedl v úterý americký prezident Joe Biden.

To je také datum, ke kterému radikální islamistické hnutí chce, aby skončily evakuace z Kábulu. Mluvčí hnutí navíc vyzval lidi, kteří se snaží dostat na kábulské letiště, aby šli domů, a slíbil, že se jim nic nestane.

Tagy:
smrt poprava Afghánistán Joe Biden Kábul Tálibán USA zastřelení výsměch ozbrojenci komik islamistická hnutí radikální hnutí Kandahár Nazar Mohammad