Tam je plná? Pirát silnic na Vyškovsku se nestačil divit, jeho „kličkování“ zachytily drony

Dopravní policii došla trpělivost s neukázněnými řidiči, a proto si na ně posvítila z ptačí perspektivy. S pomocí dronů totiž dokáže mnohem snadněji odhalovat nebezpečné manévry, které mohou končit tragicky. Mezi nejčastější nešvary šoférů patří riskantní předjíždění na horizontu nebo na místech, kde je zakázané.

Před pár měsíci museli policisté řešit tragické následky nehody osobního vozu s SUV u Hodějovic na Vyškovsku. Několik lidí se při ní zranilo a jeden ze šoféru dokonce zemřel. Jak se později ukázalo, řidič jednoho z aut se nevěnoval řízení a přejel do protisměru.

A právě na nepozorné šoféry si v těchto dnech došlápla dopravní policie na frekventované silnici z Brna na Uherské Hradiště – a to pomocí dronu. Netrvalo dlouho a na obzoru se objevuje první pirát silnic. Mezi Nesovicemi a Brankovicemi na Vyškovsku riskantně předjíždí ostatní auta přes plnou čáru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry z děsivé honičky: Závory na přejezdu lupiče v Cadillacu nezastavily. Skoro je smetl vlak

„Nesmíte tam předjíždět, je to nerespektování plné čáry,“ řekl policista řidiči. „Tam je plná čára? Toho jsem si nevšiml, pardon,“ omlouval se. „Na tomto tříkilometrovém úseku se totiž během posledních pěti let stalo 26 dopravních nehod, při kterých bylo zraněno 30 osob, z toho sedm těžce,“ popsal policejní mluvčí Petr Vala. A policie varuje: kontrol, při kterých vzlétne do vzduchu moderní technika v podobě dronů, bude přibývat.

„Drony využíváme v dokumentaci přestupkového jednání řidičů, při šetření vážných dopravních nehod i v rámci dopravně bezpečnostních opatření, například na koordinaci dopravy,“ doplnil ředitel dopravní policie Jihomoravské kraje Jindřich Rybka. Dálkově ovládané stroje nejsou v policejní výbavě žádnou novinkou. Osvědčily se třeba při mapování škod po tornádu na jižní Moravě nebo při odhalování nelegální migrace na československých hranicích.

Tagy: