Tady kozy dávají dobrou noc: Fuerteventura, ostrov štěstí, větru a dobrodružství

Pojďme si na sklonku zimy zafantazírovat. Třeba o slunci hřejícím po celé dny bez ohledu na roční období, o větru ve vlasech a šumění vln, které jsou jednou blíž, podruhé dál, ale nikdy nezmizí úplně. O kozách, jejichž mečení dotváří dokonalou atmosféru místa, jež umí potěšit nejedno srdce. O ostrově jménem Fuerteventura, kde jsou nejkrásnější pláže Atlantiku. Bude se vám to líbit. Možná natolik, že se tam budete chtít rovnou vydat. Ostatně, proč ne?

Význam jména druhého největšího ostrova kanárského souostroví není tak docela jasný, může mít několik podob. Slovo fuerte si můžeme přeložit jako silný. Ovšem ventura může znamenat štěstí, dobrodružství či vítr.

POZOR! Soutěž o voucher v hodnotě 20 000 Kč na libovolný zájezd na Fuerteventura – nejkrásnější pláže Atlantiku od Canaria Travel. Soutěžte ZDE!

Na ostrově je velmi větrno, dobrodružství nabízí více než dost a štěstí z prostého bytí tady člověk může prožít, ani neví jak. Předpokládejme tedy, že ten, kdo ostrov pojmenoval, velmi dobře věděl, co dělá, když využil mnohoznačnosti slova ventura.

Canaria Travel

Canaria travel je cestovní kancelář, která se už 30 let specializuje na Kanárské ostrovy. Svým klientům nabízí širokou škálu možností ubytování: od luxusních resortů přes rodinné hotely až po apartmány a bungalovy. Potřebujete o dané destinaci cokoli zjistit? Neváhejte se na ně obrátit.

Domov koz

Jakkoli název Kanárských ostrovů svádí k souvislosti se žlutě zbarveným ptactvem, tady je doma docela jiný druh zvířete. „Ostrovu se přezdívá ostrov koz, protože se tu hojně chovají. Ve velkém se zde produkují kozí sýry. Kozí i kůzlečí maso je také velkou součástí místních pokrmů,“ vysvětlují profesionálové ze společnosti Canaria Travel.

Je možné také navštívit kozí farmy a nahlédnout pod ruce chovatelům vyrábějícím sýry a další kozí laskominy.

Kozy si ovšem lze užít i jinak než jen na talíři. Člověk s nimi může vyrazit i na procházku. Věděli jste, že jsou pro takové příležitosti speciálně školeny takřka od narození? Za zmínku rozhodně stojí i pastevecká tradice, která na Fuerteventuře přetrvává dodnes.

Kdo vytáhne paty dál od hotelových komplexů, objeví solná pole, což jsou jezírka vytvořená lidmi, napuštěná mořskou vodou. Stačí ji přefiltrovat přes písek, z něhož se na slunci odpařují poslední zbytky vlhkosti a zbude jen samotná sůl.

Nejen dámy často lákají i místní pěstírny aloe vera, ze které vzniká kosmetika.

Přírodní i architektonické poklady na dosah ruky

S trochou nadsázky se dá říct, že ať se na ostrově vrtnete kamkoli, všude najdete něco, co přitáhne vaši pozornost. Tak například jeskyně Ajuy. Vůbec neuškodí si na jejich objevování vyhradit celý den. Jeskyně totiž leží ve stejnojmenné vesničce o pár domečcích. Stačí se vydat na místní pláž a nezaleknout se stezky vedoucí na útes. Po ní je potřeba jít, dokud se neobjeví schodiště „padající“ do zálivu a jeskyní Ajuy. S sebou důrazně doporučujeme pevné obutí a baterku.

Dále by na "visit listu" žádného dobrodruha, který má dostatek času na rychlou návštěvu ostrova Gran Canaria, neměl chybět přírodní park písečných dun Corralejo. Ten sice není na Fuerteventuře, ale kontrast mezi tyrkysově modrým mořem a zlatavým pískem udělá dojem sám o sobě. Aby to ale nebylo málo, uvádíme, že se jedná o největší pouštní oblast na Kanárech a že písek pochází ze Sahary. Vzdálenost necelých sto kilometrů drobounká zrnka urazí proto, aby tu vytvořila obrovské duny.

Fuertventura – nejkrásnější pláže Atlantiku

Kdo chce Fuerteventuru poznat blíže, určitě by neměl minout Playa del Bajo de la Burra. Tedy Popcorn Beach, v překadu popcornovou pláž. Říká se jí podle bílých kamínků, které ji pokrývají. Jedná se o fosilie bílých řas, které připomínají oblíbenou pochoutku. Zajímavé je, že jsou ze začátku červené, bílou barvu dostanou až časem. Správně se jim říká rodolity. Ale to už nezní tak lákavě.

Jedna z nejkrásnějších pláží světa? Playa de Cofete. Alespoň podle mnohých cestovatelů, které uchvátil především fakt, že tu sice zřejmě nebudete docela sami, ale prostoru pro soukromí tu najdete dost a dost. Je 12 km dlouhá a nefungují tu žádné bary ani půjčovny. Maximálně zde najdete jednu malou restauraci v jedné z "obydlených" osad. Nicméně, tady se daří nevídané - žít a nechat žít. Leč, hodí se dodat, že na pláži Cofete najdete i hřbitov.

Je libo trochu „civilizované“ zábavy? Pak vyražte do zoo. Oasis Wildlife, která funguje současně jako záchranná stanice, vás potěší, třeba zdejší krmení žiraf bývá pro příchozí zážitkem.

Na výběr je ale tolik míst, že je takřka nemožné je stihnout všechny během jedné dovolené. Přesto zkušení cestovatelé doporučují:

„Projet celý ostrov křížem krážem. Fuerteventura je dlouhá a velmi rozmanitá — sever je divoký, jih nabízí karibské pláže, západní strana se pyšní dlouhými plážemi a sopkami. Je vhodné vyzkoušet si surfování, nebo windsurfing, kitesurfing,“ radí v Canaria Travel s tím, že k dispozici je řada specializovaných škol a půjčoven vybavení.

Tím ovšem s výčtem doporučení zdaleka nekončí. Vyplatí se také po hřebenu vulkánu vystoupat na nejvyšší bod ostrova Pico de la Zarza. Na vrcholu se nabízí úchvatný výhled.

„Doporučujeme objevit Fuerteventuru v zimních měsících, protože na ostrovech léto nikdy nekončí. Dá se tady hrát golf, plavat, jezdit na kole, běhat, cvičit jógu... Třeba katamaránem s proskleným dnem, kterým lze pozorovat mořské dno, se dá vyrazit na výlet na sousední neobydlený ostrov Lobos, který je přírodní rezervací a má nádherné, turisty nedotknuté pláže.“

Tady bude dobře všem, dobrodruhům i milovníkům luxusu

Na dovolenou se jezdí za zážitky, pochopitelně. Ovšem aby si je člověk dovedl vychutnat naplno, je potřeba kvalitního servisu. Hranici pohodlí má každý z nás nastavenou jinak. Ovšem dobrou zprávou je, že Fuerteventura nabízí širokou škálu možností ubytování, ve které si to „pravé ořechové“ najde snad každý. „Stejně jako na jiných Kanárských ostrovech máme v nabídce od každého trochu. Záleží, jak si klienti přejí trávit dovolenou. Máme luxusní resorty s prvotřídními službami, kde budou klienti hýčkáni od prvního okamžiku, hotely se zázemím pro rodiny s dětmi — splash parky, animační programy — i hotely pouze pro dospělé, ale i apartmány a bungalovy s vlastní kuchyňkou, které jsou ideální volbou pro ty, kdo chtějí dovolenou strávit objevováním ostrova a hledají spíše přespání,“ uvádí profesionálové v cestovní kanceláři.

A když jsme u pohodlí, nesmíme zapomenout na to, co řada z nás na dovolených objevuje s ještě větší chutí než všechny památky - jídlo. Mezi tradiční pokrmy patří třeba brambory papas arrugadas, jejichž název se překládá jako vrásčité. Své místo mají v jídelníčku i typické omáčky mojo rojo a mojo verde, chybět nemohou ani krevety smažené v česnekovém oleji či ryby a mořské plody. Podle zkušených cestovatelů z Canaria Travel se vyplatí zavítat do restaurace La Marquesina v už zmíněném surfařském a přístavním městečku Corralejo.

Kdo chce vědět a především vidět více, ať klikne tady.

Pokud jste se po přečtení předešlých řádků rozhodli, že Fuerteventura je místo, které nutně potřebujete poznat, zbývá ještě jedna základní praktická rada - jak se sem dostat? Pochopitelně letecky - na vybranou máte mezi Prahou a Brnem. Je pochopitelně možné dostat se sem z některého ze sousedních ostrovů, což lze udělat i jinak než letecky. „Nejblíže je Lanzarote, odkud se dá přeplout lodí. Cesta trvá cca 30 min a je to perfektní a oblíbená kombinace, pokud člověk chce poznat dva ostrovy během jednoho pobytu,“ radí v zkušení dobrodruzi, jimž je práce koníčkem.

Po samotném ostrově je pak nejlepší cestovat autem, které si lze půjčit. Teď už víte vše podstatné a pokud po tom vaše srdce touží, stačí popadnout pas nebo občanku a můžete vyrazit. Těm šťastným, kteří tak skutečně učiní, přejeme šťastnou cestu!

Tagy: