Yemi o letu do vesmíru: Černému klukovi z libereckého paneláku se splnil sen, budu tam tančit

Milion lidí toužilo podívat se na Měsíc z paluby kosmické lodi, jen osmi z nich se to podaří. Mezi těmi, kteří letenku do vesmíru získali, je i Čech – respektovaný choregraf a tanečník Yemi A.D., rodák z Liberce, syn české matky a nigerijského otce. „Je to neuvěřitelný, černý kluk z libereckého paneláku si dokázal splnit svůj sen. To je důkaz, že nic není nemožné,“ směje se jednačtyřicetiletý muž s copánky a ukazuje zářivé bílé zuby. „Kvůli nim jezdím do Liberce každého půl roku, už od dětství tu mám pořád stejnou zubařku,“ říká pro CNN Prima NEWS aktuálně nejslavnější rodák z města pod Ještědem.

Jaký je to pocit, když vám zavolá japonský miliardář a řekne, že poletíte do vesmíru?
Cítil jsem se jako malý kluk, který má radost ze splněného snu. Hned na to mě přepadl pocit zodpovědnosti, abych byl zdravý a nikoho nezklamal. Všechny možné pocity se mísily.

Pocítil jste také strach?
Strach také, ale ta první euforie je hlavně o zvědavosti a dítěti, které je v každém z nás a prostě se chce podívat na planetu z vesmíru.

Byl to skutečně váš dětský sen?
Byl, od malička, ale velmi brzo jsem ho opustil. Nevěřil jsem tomu, možná jsem neměl tu správnou barvu pleti, moje rodina neměla vysoký společenský status. Narodil jsem se v roce 1981, ještě v komunistickém Československu.

Takže jako černý kluk z libereckého paneláku jste nevěřil, že se to může stát?
Přesně tak. Jako černý kluk z libereckého paneláku jsem nevěřil, že se podívám do vesmíru. A je skvělé, že jsem se dočkal doby, kdy jedinou hranicí je naše představivost.

A jak se stane, že se člověk dostane do tak úzkého výběru?
Kamarád mi přinesl noviny a řekl: „To je přesně pro tebe, Yemi.“ Já si tuto nabídku dlouho rozmýšlel, protože něco si přát je jedna věc, ale být pak zklamaný není zrovna příjemné. Nakonec mě podpořili i mí spolužáci ze školy v Americe, tak jsem do toho šel. Byla to dlouhá cesta, na začátku byl milion lidí, kteří chtěli to samé. Proběhlo hodně kol, v nichž se postupně zúžoval výběr, a já byl vždycky překvapený, že jsem se dostal dál. Samozřejmě, jak nás bylo méně, přitvrzoval jsem s přípravou. Myslím, že všechno, co jsem v životě zažil, mě na tohle připravilo. Ať už to byl tanec, díky němuž jsem zvyklý na castingy, tak i práce s Kanyem Westem, která mne přinutila popsat svoje dílo dopředu.

Za vše vděčím kreativitě

Co bylo nejtěžší v přesvědčování, že zrovna vy jste ten pravý?
Tahle otázka padla. Odpověď ve mně nějaký čas zrála. Řekl jsem, že bych si přál, abych s sebou mohl vzít všechny mladé lidi, kteří si jako já prošli ne zrovna lehkým životem, aby si se mnou sáhli na sen, který si mohou také plnit. Aby si uvědomili, že klíčem je kreativita. V mém případě to tak bylo.

Že jsem se z paneláku dostal do Ameriky a dělal velké show, za to vděčím jen kreativitě. A kreativní jsme všichni, jen to v nás často zabíjí škola, práce nebo cancel culture. Chtěl bych, aby si to děcka, která se mnou virtuálně poletí, uvědomila a začala tvořit svou budoucnost.

Takže budete spíše zástupce mladých lidí než reprezentant s českou vlaječkou na skafandru.
Určitě jsem velice hrdý, že můžu reprezentovat tuto zemi. Mám Česko moc rád a rád se sem vracím. Jsem hrdý, že to můžu být já, přestože nejsem úplně typický Čech. Ale zároveň se cítím jako Evropan, jako mladý člověk, jako underdog, někdo, kdo vyšel z těžkých podmínek. Dnešní doba směřuje k tomu přivádět lidi k sobě, hledat, co máme společného, a ne rozdělovat, co je české a co je okolo.

A co budete dělat tam nahoře?
Doufám, že tančit. Ta kosmická loď by měla nabízet asi nejvíc prostoru pro posádku v historii letů do vesmíru. Není to taková ta raketa, v níž máte kolena pod bradou. Ale nejde jen o choreografii a tanec, i když tam letím jako choreograf. Chtěl bych zkoumat pohyb, body language, to, jak spolu komunikujeme. Jen malou část říkáme slovy, důležité je i to, jak u toho třeba stojíme. Takže bych se chtěl na pohyb dívat víc filozoficky a přijít ve vesmíru na něco, co bych pak mohl aplikovat na svoje další díla a projekty.

Jak bude vypadat příprava?
Detaily ještě úplně známé nejsou, ale určitě nás čeká fyzický i mentální trénink, připravit se musíte úplně na všechno. Když chcete jít třeba ve vesmíru na záchod, musíte vědět, jak na to (směje se).

Tagy: