Tanky Abrams do týdne na Ukrajině: Biden oznámil další pomoc za víc než sedm miliard

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do Bílého domu, kde setká s americkým protějškem Joem Bidenem (21.9.2023).

Americké tanky Abrams na Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. První americké tanky M1 Abrams se dostanou na Ukrajinu už příští týden, slíbil americký prezident. Státníci se dohodli na tom, že USA pomohou zemi před zimou posílit její protivzdušnou obranu.

Biden prohlásil, že míru stojí v cestě pouze Rusko, které místo snahy konflikt ukončit shání další zbraně v Íránu a Severní Koreji. Moskva podle něj použije zimu proti Ukrajině jako zbraň. „Jsme s vámi a zůstaneme s vámi,“ řekl Biden Zelenskému a zavázal se podporovat protikorupční reformy. Zelenskyj za balíček poděkoval. „Obsahuje přesně to, co naši vojáci nyní potřebují,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zelenskyj vyzval Trumpa, aby představil svůj plán k vyřešení války

Ukrajinský prezident dále uvedl, že se s Bidenem dohodli na konkrétních krocích k rozšíření vývozu obilí z Ukrajiny, který komplikuje ruská blokáda a napětí se sousedním Polskem. Bližší podrobnosti ale nerozvedl. „Stejně jako jsme nyní odhodláni pomoci Ukrajině bránit se, jsme odhodláni pomoci jí i v budoucnu při obnově a rekonstrukci, včetně podpory reforem, které budou bojovat proti korupci,“ řekl Biden.

ČTĚTE TAKÉ: Skandál, vrazili jsme Ukrajině kudlu do zad. Tusk kritizuje polskou vládu za zastavení pomoci

Americký prezident dále uvedl, že Washington pošle Ukrajině druhý systém protivzdušné obrany Hawk od společnosti Raytheon a související vybavení.

Zelenskyj před setkáním s Bidenem jednal v americkém Kongresu. Na rozdíl od své první návštěvy ve Washingtonu v loňském roce však na plénu amerického parlamentu nevystoupil a hovořil se zákonodárci za zavřenými dveřmi. Následně navštívil Pentagon. Zelenskyj podle agentury Reuters označil svá jednání s americkými zákonodárci za přímá a konstruktivní.

„Toto setkání přichází těsně poté, co Rusko zahájilo další brutální vlnu náletů na pět měst na Ukrajině, které zasáhly kritickou civilní infrastrukturu, a mnoho lidí v různých částech země se kvůli tomu ocitlo bez elektřiny,“ připomněl na briefingu bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Od ruské invaze v únoru 2022 poslaly USA Zelenského vládě bezpečnostní a humanitární pomoc ve výši zhruba 113 miliard dolarů.

Tagy: