Skandál, vrazili jsme Ukrajině kudlu do zad. Tusk kritizuje polskou vládu za zastavení pomoci

Hrdinové od Azovstalu se vrací na Ukrajinu.

Polsko-ukrajinská roztržka

Slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valném shromáždění OSN o předstírání solidarity a nepřímém napomáhání Moskvě naštvala a zklamala jeho polský protějšek Andrzeje Dudu. Polský prezident to řekl v rozhovoru pro televizi TVN24. Poláci ve středu oznámili, že prozatím končí s vojenskou podporou Ukrajiny. Obě hlavy státu se ve čtvrtek setkaly, aby si situaci vyříkaly. Polský opoziční předák Donald Tusk mluví o „kudle do zad“ Ukrajině.

„Nezmínil (Zelenskyj) přímo Polsko, ale byl tam jasný náznak a všichni jsme to pochopili. Cítil jsem v daný moment zklamání, protože mi to, co řekl, přišlo nefér,“ komentoval Zelenského výtky Duda pro TVN24. Kromě toho doplnil, že se po slovech ukrajinského prezidenta cítil „rozhořčený“.

Spor mezi Polskem a Ukrajinou ohledně prodloužení embarga na ukrajinské obilí vedl Zelenského k ostrému vyjádření, v němž kritizoval své spojence v Evropě, že pouze předstírají solidaritu a nepřímo pomáhají Rusku. Poláci ve středu oznámili ukončení dodávek zbraní Kyjevu s vysvětlením, že se musejí zaměřit na vlastní obranu.

„Ukrajina se brání bestiální ruské invazi a já tuto situaci chápu, ale jak jsem řekl, musíme chránit naši zemi. Už nedodáváme výzbroj na Ukrajinu, protože teď vyzbrojujeme Polsko,“ vysvětloval polský premiér Mateusz Morawiecki.

Rozhodnutí polské vlády o ukončení vojenských dodávek Ukrajině zkritizoval polský opoziční předák, expremiér a bývalý předseda Evropské rady Donald Tusk. Lídr Občanské platformy prohlásil, že nynější Morawieckého vláda „nemůže zorganizovat pomoc Ukrajincům, aniž by to ublížilo Polákům“.

„Nemluvím jen o tom, jaký je to morální a geopolitický skandál jen proto, že se jim hodí v rámci kampaně vrazit Ukrajině politicky dýku do zad, zatímco se na ukrajinské frontě bojuje,“ řekl dál Tusk. V Polsku se totiž během října konají parlamentní volby.

K výrokům Zelenského expremiér uvedl, že Kyjev a Varšava se zaobíráním těchto slov pouze připravuje o čas. Pokud bude roztržka pokračovat, dojde podle něj k promrhání polsko-ukrajinské solidarity, cituje Tuska TVN24.

Polsko patřilo mezi klíčové spojence Ukrajiny. Varšava Kyjevu poslala podstatné množství vojenské techniky či munice, nemluvě o humanitárním materiálu. Po výrocích Zelenského si Poláci předvolali ukrajinského velvyslance ve Varšavě Vasyla Zvaryce.

Tagy: