Taxík bez řidiče zabil 23letou studentku z Chile. Rodina je pražským incidentem zdrcená

Tragickou pondělní srážku s taxíkem v Praze na Pohořelci nepřežila teprve 23letá studentka z Chile Consuela Z. V. Na sociálních sítích o tom informovalo Velvyslanectví Chilské republiky v Praze. Podle jejich informací byla mladá žena v Česku na výměnném pobytu. Studovala mezinárodní vztahy a zajímala se o diplomacii.

„Dne 30. ledna nás při tragické dopravní nehodě opustila Consuela Z. V., chilská studentka studující v Praze. Tento incident tvrdě zasáhl její rodinu, přátelé a známé,“ uvedlo velvyslanectví na Facebooku. „Velvyslanec Hernán Bascunán vyjadřuje úctu zesnulé Consuele, která studovala mezinárodní vztahy a velmi se zajímala o práci v naší diplomatické delegaci,“ doplnilo velvyslanectví.

El día 30 de enero, en un trágico accidente de tránsito, nos dejó Consuelo Zambra V. (QEPD), estudiante chilena que...

Posted by Embajada de Chile en República Checa on Thursday, February 2, 2023

K neštěstí došlo v pondělí krátce po poledni v Praze na Pohořelci. Taxikář si tam udělal pauzu na kávu, s vozem zastavil a vystoupil. Auto se následně samovolně rozjelo z kopce, během své cesty „ťuklo“ do tramvaje, v ulici Za Pohořelcem pak přimáčklo na výlohu sklenářství 23letou chodkyni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie na kolejích. V Německu srazil nákladní vlak dvě děti, jedno zemřelo

Podle dopravního experta Romana Budského za nehodu nejspíš může špatné zajištění vozu nebo jeho technický stav. „Pokud se zaparkované auto rozjede, tak se může jednat buď o technickou závadu – například nefunkční či slabou ruční brzdu – nebo není vůz dostatečně zabrzděn,“ uvedl dva možné důvody tragédie Budský.

V rozhovoru pro CNN Prima NEWS připomněl, jak dbát na správné zajištění vozu proti rozjetí: „Vždy doporučuji zatáhnout ruční brzdu, případně nechat zařazenou jedničku nebo zpátečku, aby tam byla nějaká pojistka v případě, kdy ruční brzda selže. Zařazený kvalt by měl být schopen auto zadržet.“

Ihned po nehodě se na místo tragédie seběhli lidé, aby ženě pomohli. Zachránit se ji však nepodařilo. „Je to opravdu strašné, tak mladá holka,“ sdělila Blesku majitelka obchodu, která také bojovala o dívčin život. Před sklenářstvím následně vzniklo pietní místo, které zaplavily svíčky a květiny.

Tagy: