Taxisův příkop? Zvrácenost a týrání, řekl Kalousek ke smrti koně. Lidé volají po rušení skoku

Taxisův příkop je od loňského roku výrazně bezpečnější.

Velká pardubická 2023

Jako odsouzeníhodné týrání označil bývalý politik Miroslav Kalousek (TOP 09) Velkou Pardubickou a Taxisův příkop, nejnebezpečnější skok závodu. V nedělním dostihovém klání tam po pádu zemřel kůň Stuke. Neštěstí vyvolalo na internetu vlnu emocí.

„Ti chlapi vědí, do čeho jdou, ať si zpřelámou, co chtějí. Kde ale, k čertu, bere někdo tu zvrácenou odvahu vystavovat takovému riziku nevinná zvířata? Asi dostanu vynadáno, ale podle mě je to odsouzeníhodné týrání,“ reagoval na smrt koně na obávaném Taxisově příkopu bývalý ministr financí Kalousek.

Podobný názor pod příspěvkem Velké pardubické sdílela celá řada dalších lidí. Někteří smutnili nad tím, že „pro prachy umírají krásní koně“, jiní zase žádali, aby pořadatelé obávaný skok zrušili. Překážka přitom před dvěma lety prošla úpravou, a to právě v zájmu bezpečí koní.

ČTĚTE TAKÉ: Velká pardubická přinesla hrůzný karambol na Taxisu. Zvítězil favorizovaný Sacamiro

Jedna z uživatelek na Facebooku se zamýšlela, kolik koní bude muset zemřít, „než lidé dostanou rozum“.

„Tohle je zvrhlý ‚sport‘ pro zábavu bezohledných zm*dů,“ napsal pod Kalouskův příspěvek další uživatel. Jiná komentující navrhovala v zájmu bezpečnosti zúžit startovní pole. „Možná by bylo na čase se začít věnovat omezení počtu účastníků,“ napsala.

Uživatelé sociální sítě X pod Kalouskovým příspěvkem ale sport i obhajovali. „Jedna chyba a je hotovo. Nebudou dostihy, nebudou koně. Ti lidé kolem dostihů do toho dávají všechno. Koně milujou. Je to dřina a řehole. Přijedou domů bez parťáka, nehledě na to, že do toho nalejou spoustu času, péče a peněz. Není všechno černobílé,“ napsala. Na to reagovala další, že dostihy mohou být i bez Taxisova příkopu.

Slavný žokej se nyní nachází na druhém místě v počtu vítězství ve proslulém závodě. Rekordmanem je Josef Váňa s osmi tituly.

Kromě fatálního zranění devítiletého Stukeho závod neskončil šťastně pro žokeje Martina Lišku. Toho museli záchranáři po pádu z koně oživovat a následně jej převezli do nemocnice. Podle lékařů by měl být v pořádku, informovalo Dostihové závodiště v Pardubicích na Facebooku.

Tagy: