Noční můra Rusů v akci: Ukrajinci předvedli četě okupantů, jak funguje francouzský „Císař“

Ukrajinští vojáci v Doněcké oblasti ostřelují ruské pozice pomocí francouzské samohybné houfnice CAESAR

Reportérka CNN Prima NEWS popsala situaci v Mykolajivu

V boji proti Rusku Ukrajině nepochybně pomáhají dodávky zbraní z Evropy a dalších zemí světa. Ukrajinská armáda nyní zveřejnila videozáznam, který zachycuje vojáky používající houfnici z Francie k ničení ruských cílů na bojišti.

Ukrajinský voják ve videu s popiskem „noční můra ruských okupantů“ vysvětluje, jak se armádě díky francouzským houfnicím podařilo zasáhnout tanky a další těžké zbraně ruské armády. „Zaměřili jsme se na nepřátelskou četu samohybných děl. Zasáhli jsme nepřátelskou samohybnou houfnici 2S19 a velitelské a štábní vozidlo velitele baterie,“ říká voják ve videu, které na sociální sítě umístilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Video zveřejnili Ukrajinci jen dva dny poté, co šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron prohlásil, že nařídil dodat východoevropské zemi dalších šest francouzských houfnic CAESAR (zkratka z oficiálního názvu CAmion Équipé d'un Système d'ARtillerie. V angličtině slovo „Caesar“ znamená „císař“, pozn. red.). „Kromě už dodaných 12 CAESARů jsem se rozhodl dodat dalších šest,“ nechal se slyšet Macron po jednání se Zelenským.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký francouzskému ministerstvu obrany napsala, že Macron požádal francouzského výrobce zbraní Nexter, aby navýšil výrobu zmíněných houfnic. Firmu vyzval, aby pracovala ve „válečném režimu“.

Francouzská armáda disponuje přibližně 80 těmito dělostřeleckými systémy, poznamenal Reuters. Houfnice dodaly na Ukrajinu i další země. Mezi nimi například Norsko nebo Slovensko.

Ukrajinská armáda už v minulosti zveřejnila několik záběrů zachycujících zbraně ze Západu v akci. Jedno z nich například ukazuje, jak Ukrajinci v Záporožské oblasti zaútočili na sklad ruské těžké techniky. Během masivního bombardování měl být zničen nespecifikovaný počet salvových raketometů BM-21 Grad a s nimi i ruská munice. Útok podnikla 45. dělostřelecká brigáda, která se v květnu těšila z nových dodávek moderních houfnic ze západních zemí.

Tagy:
válka armáda Francie Evropa zbraň houfnice Ukrajina Emmanuel Macron Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Armáda Francie houfnice Caesaer