Zbraně ze Západu v akci? Ukrajinci zveřejnili záběry drtivého útoku na ruské pozice

Ukrajinci zveřejnili záběry drtivého útoku na ruské dělostřelectvo u Záporoží. (7. června 2022)

Ukrajinci zveřejnili záběry drtivého útoku na ruské pozice

Ukrajinci v Záporožské oblasti zaútočili na sklad ruské těžké techniky. Během masivního bombardování měl být zničen nespecifikovaný počet salvových raketometů BM-21 Grad a s nimi i ruská munice. Útok podnikla 45. dělostřelecká brigáda, která se v květnu těšila z nových dodávek moderních houfnic poslaných od západních zemí.

Video pochází z obce Voskresenka v Záporožské oblasti. Na záběrech z dronu lze vidět, jak bomby ukrajinského dělostřelectva postupně ničí skladiště, ve kterém se měly ukrývat ruské síly. Na základě závěrečné mohutné exploze uvnitř budovy je patrné, že se vznítila a poté vybuchla ruská munice.

Podle těžko ověřitelných zpráv Ukrajinci zničili neznámý počet salvových raketometů BM-21 Grad, ruských raket a další munice.

45. dělostřelecká brigáda, která měla útok podniknout, se na konci května pochlubila doplněním zásob v podobě tažených polních houfnic FH-70. Ty v 70. letech vyvinula Velká Británie ve spolupráci s Německem a Itálií. Ukrajinci nově disponují ještě modernějšími americkými houfnicemi M777, které v porovnání s konkurencí vynikají především nízkou hmotností, což výrazně usnadňuje manipulaci s nimi.

Právě převaha v dělostřelecké síle by mohla podle mnoha expertů přinést zvrat ve prospěch ukrajinských sil, a to jak na jižní frontě, tak i na Donbasu. Spojené státy už minulý týden Ukrajincům přislíbily zaslání salvových raketometů M142 HIMARS, které by měly Ukrajině zajistit výraznou dělostřeleckou převahu nad Ruskem, co se týče dostřelu.

Stejný krok hodlá učinit i Velká Británie prostřednictvím dodávky salvových raketometů M270. Zatímco Kyjev vojenskou pomoc od Západu vítá, Moskva je z tohoto vývoje znepokojená. Ruský prezident Vladimir Putin již varoval, že pokud západní země začnou dodávat na Ukrajinu rakety delšího doletu, Rusko se prý při svých útocích zaměří na cíle, které dosud nezasáhlo.

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov zase prohlásil, že Moskva považuje americké rozhodnutí poskytnout Ukrajincům pokročilé raketové systémy za „extrémně negativní“. Rjabkov rovněž Spojené státy obvinil, že prý nedělají nic pro řešení ukrajinské krize. O tom, že Rusko Ukrajinu napadlo, se však nezmínil.

Tagy:
válka NATO houfnice Ukrajina sklad zbraně Západ Rusko munice těžká technika dělostřelectvo Záporoží ostřelování BM-21 Grad salvový raketomet Záporožská oblast