Při útoku zahynulo 50 ukrajinských generálů, tvrdí Rusové. Měli zničit i obávané houfnice

Moderní houfnice M777

Během raketového útoku na velitelské stanoviště zemřelo více než 50 ukrajinských generálů a důstojníků. Alespoň to tvrdí ruské ministerstvo obrany. Okupanti také informovali, že zasáhli deset špičkových houfnic M777, které Ukrajině v posledních dnech dodal Západ.

„Při raketovém útoku zahynulo přes 50 ukrajinských generálů a důstojníků, včetně členů generálního štábu,“ tvrdí ve své aplikaci ruská televize Russia Today (RT) s odvoláním na mluvčího tamního ministerstva obrany Igora Konašenkova. K úderu na velitelské stanoviště mělo dojít u obce Shyroka Dacha v Dněpropetrovské oblasti. Bez potvrzení z ukrajinské strany ale nelze informace nezávisle ověřit.

Rusové prý k útoku použili obávané řízené střely dlouhého doletu Kalibr, které jsou podobné americkým Tomahawkům. Využívají mimo jiné satelitní navigaci. „Rakety Kalibr jsou vrcholem ruských možností. Používají se k útokům na cíle s nejvyšší prioritou,“ popsal před časem pro web Washington Post americký bezpečnostní poradce Mark Cancian.

Zničený materiál byl uvnitř tovární budovy

Konašenkov ve svém shrnutí vývoje bojů mimo jiné prohlásil, že Rusko raketovým úderem na Mykolajiv zasáhlo deset houfnic M777 a až 20 obrněných vozidel, které dodal Kyjevu Západ v posledních deseti dnech. Vojenský materiál byl uložen uvnitř tovární budovy.

Jedná se o houfnice, kterými Ukrajinci na Donbasu zaútočili v polovině června na jednotky ruského dělostřelectva. Zničili při tom tři salvové raketomety BM-21 Grad a s nimi i ruskou munici.

Se svým dostřelem, silou a přesností jsou houfnice M777 ve srovnání se světovou konkurencí naprostou špičkou. Vynikají na poměry až neuvěřitelně nízkou hmotností, což výrazně usnadňuje jejich manipulaci či převoz z bodu A do bodu B. Pro srovnání – M777 váží necelé čtyři tuny, o něco méně výkonná ruská houfnice 2A65 dosahuje hmotnosti téměř sedm tun.

Z Moskvy v neděli podle agentury Reuters dále zaznělo, že ofenzíva proti Severodoněcku pokračuje úspěšně. Podle Konašenkova ruská vojska dostala pod kontrolu obec Meťolkine nacházející se na okraji tohoto města. Některé ukrajinské jednotky kvůli nízké morálce, nedostatku munice a zajištění opouštějí oblast bojových operací, cituje Konašenkova agentura TASS.

„Rusko má velkou převahu v dělostřeleckých systémech. Na jedno ukrajinské dělo jich má 10 až 15, navíc s téměř neomezenou zásobou granátů. Pokud chceme, aby Ukrajina obstála, je potřeba, abychom pokračovali v současné pomoci, kterou jí poskytujeme,“ řekl v Partii na CNN Prima NEWS v neděli 12. června český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Početnou převahu Ruska si uvědomuje bezpochyby i Kyjev. Proto po NATO žádá další tisíce kusů těžké techniky, konkrétně alespoň tisíc houfnic, poloviční počet tanků, 300 salvových raketometů, dva tisíce obrněných vozidel či tisícovku bezpilotních letounů. Podle Ukrajinců by takové dodávky vyrovnaly síly s Ruskem a mohly by tak ukončit válku.

Tagy: