Politolog: Téma migrace z volebních programů nezmizí. Babiš to moc dobře ví a těží z toho

Andrej Babiš

360° 2.7.2021

Téma migrace z volebních programů jednotlivých stran jen tak nezmizí. Myslí si to politolog Lukáš Jelínek. Ten v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dále poznamenal, že si to velmi dobře uvědomuje i premiér Andrej Babiš (ANO) a těží z toho. Mezi voliči navíc téma silně rezonuje, a proto sehraje roli i v nadcházejících říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Jelínek poukazuje na to, že i v nadcházejících volbách bude podle průzkumů hlavním tématem zdravotnictví a hned za ním pak bezpečnost a s ní spjatá migrace. „U voličů to velké téma je a Andrej Babiš s tím umí pracovat,“ řekl politolog.

Migraci se pak dlouhodobě snaží jako téma přiživovat i předseda SPD Tomio Okamura. Podle Jelínka je tak zřejmé, že migrace z volebních programů stran jen tak nezmizí.

Podle politologa se Babiš snaží právě na téma zdravotnictví, respektive koronaviru, a bezpečnosti aktuálně nejvíc zaměřovat. „Zeptejte se ho na státního zástupce a on vám řekne: ‚To mě nezajímá, já řeším koronavirus’,“ dodal Jelínek.

U volebních programů dále zmínil, že například u společné koalice Pirátů a STAN stále nepochopil, co je jejich hlavním sdělením. Podle volebního manažera Jaroslava Poláčka uvidíme během prázdnin snahu zvednout řadu témat, ale mnohdy nejde ani tak o ně, jako o moment překvapení.

Migrace v hlavní roli

Zmíněné téma migrace bylo předmětem i ve čtvrteční předvolební debatě. „My říkáme ne nelegální migraci a ne islámu v České republice. Tyhle vaše názory jsou velmi naivní,“ oponoval Tomio Okamura z SPD dalším hostům ve studiu, kteří byli k tématu zdrženlivější.

Například poslanec ODS Martin Kupka reprezentující uskupení Spolu, kde jsou ještě TOP 09 a KDU-ČSL, řekl, že migrace se může stát tématem, „jestliže někdo chce vyvolávat strach“. „Pokud ale budeme racionálně vnímat zákony České republiky, které jsou v oblasti migrace velmi dobré, a budeme dbát na jejich dodržování, jsem přesvědčený, že tento problém nebudeme muset řešit,“ dodal Kupka.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) je migrace politickým tématem posledních šest let zcela právem. „Tento týden jsme si přečetli o těch pobodaných v Německu a o té dívce v Rakousku. Nevyvolávám žádný strach, ale je naprosto hloupé se o těch věcech otevřeně nebavit,“ dodal Vondráček.

Se Šlachtou můžete počítat, míní Kubáček

Experti se v pořadu 360° bavili i o „kometě“ posledních průzkumů Robertu Šlachtovi. „Pro Šlachtu byl úspěch, že tady byl. To není jen pokus o pět procent, to už je součást nějakého reálného vláčku, který jede do Poslanecké sněmovny,“ popsal politolog Jan Kubáček s tím, že nyní může potenciálním voličům říkat, že se s ním musí reálně počítat.

Přítomnost Šlachty dost možná vedla i k tomu, že se debaty zúčastnil i Okamura. Ostatní strany totiž vyjma Šlachtovy Přísahy, Okamurovy SPD a Trikolory, která vyslala svoji předsedkyni Zuzanu Majerovou Zahradníkovou, do debat své stranické šéfy neposlali.

Šlachta podle expertů totiž cílí na stejné voliče jako Okamura. Tím pádem se lídr SPD musel ukázat. „Důvod, proč přišel, byl právě ten, že v jiné hodině tam byl Šlachta a musel dát svým voličům najevo, že zastává stejné myšlenky a je tady pořád,“ vysvětlil volební manažer Poláček v pořadu 360°.

Tagy: