Ten, který by se v Pekingu trefil i z bufetu. Slafkovský byl v 17 letech úkazem

To, že Slováci získali na olympijských hrách medaili z hokeje, je senzace. Velkolepý úspěch má mnoho hrdinů – třeba gólmana Patrika Rybára nebo poctivého pracanta z útoku Pavola Regendu. Ale nejvíce vynikal Juraj Slafkovský. Sedm gólů nasázel s mřížovaným košíkem na helmě značícím, že mu ještě není ani 18 let. Teenager byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem celého turnaje.

Nejlepší časy Slafkovského teprve mají čekat. Přesto se tento zázračný teenager už v 17 letech stal nesmazatelnou součástí dějin slovenského sportu. „Bratři“ doposud nikdy nezískali pod pěti kruhy žádnou medaili. A teď se to povedlo s týmem tvořeném zejména hráči z české extraligy a mládím disponujícím obrovským potenciálem.

Slafkovský nebyl pouze součástí výběru kanadského trenéra Craiga Ramsayho, on se stal hlavním důvodem, proč se sympaticky hrající partě houpaly v sobotu na krku bronzové kovy. Útočník působící ve finském Turku nasázel celkem sedm gólů, dva z nich měly velký podíl na tom, že Slováci v sobotu navzdory předpokladům přehráli Švédsko jednoznačně 4:0 a ukončili čekání na olympijskou medaili.

„Řekl bych to jednoduše: Když mám to štěstí, spadne to tam i z bufetu. Dneska jsem stál někde v řadě na hotdog a stejně z toho byl gól,“ vyprávěl Slafkovský sympaticky po bitvě s „Tre Kronor“. Udivuje hokejovým uměním, ale ukazuje, že umí zaujmout i mimo led svými vyjádřeními.

Když byl dotázán na to, zda by coby nejlepší střelec turnaje měl obdržet cenu „MVP“ – tedy primát nejužitečnějšího hráče turnaje, odpověděl: „Bylo by to jen plus, o ceně MVP to ale pro mě není. Je to o téhle medaili. MVP si za měsíc nebude nikdo pamatovat, ale medaili si budou lidi na Slovensku pamatovat do konce života.“

Jak vysoko se vyšplhá v draftu?

I když mu o to nešlo, akreditovaní novináři z celého světa ho po nedělním finále mezi Finskem a ROV skutečně vyznamenali.

O Slafkovském se už dlouho mluví jako o talentu, který na Slovensku dlouho – možná nikdy – nebyl. A olympiáda jeho renomé ještě výrazně posunula směrem vzhůru. Zazářit na tak sledované akci se rodákovi odchovanci Košic náramně hodilo zvláště proto, že vzhledem k nízkému věku zatím neprošel draftem NHL.

Některá z organizací si ho vybere v červenci. Dosavadní predikce umisťovaly Slafkovského na čtvrtou nebo pátou pozici. Nicméně po excelentním představení v Pekingu už zámoří začíná spekulovat o tom, jestli neohrozí předpokládanou jedničku Shanea Wrighta.

Doposud byl nejvýše postaveným Slovákem v draftu za „velkou louží“ Marián Gáborík, který byl v roce 2000 vybrán jako třetí v pořadí Minnesotou Wild.

Tagy:
Slovensko NHL draft hokej olympijské hry sport slovenská hokejová reprezentace Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Juraj Slafkovský