Ten, který nahání strach. V Patagonii objevili pozůstatky prastarého dinosaura

Vědci v Argentině našli dobře zachovalou lebku masožravého dinosaura, který se před 85 miliony let potuloval dnešní severní Patagonií. Predátor se podobně jako slavný Tyrannosaurus rex pohyboval po dvou nohách a měl drobné přední končetiny, jeho velikost však byla poloviční. Měl také krátký čenich, velmi dobrý sluch a silné čelisti, píše agentura Reuters.

Dinosaurus pojmenovaný Llukalkan aliocranianus měřil na délku zhruba pět metrů a patřil do skupiny dinosaurů, kteří žili v dnešní Jižní Americe a dalších částech jižní polokoule v období křídy. V překladu znamená jméno Llukalkan „ten, kdo nahání strach“.

Nalezený jedinec vážil mezi jednou až pěti tunami, byl tedy o něco lehčí než dospělý slon. Jeho lebka byla 50 centimetrů dlouhá a její stavba naznačuje, že měl lepší sluch než ostatní zástupci stejné čeledi.

Predátoři se mohli lovit navzájem

Zhruba 650 metrů od nalezené lebky paleontologové dříve vykopali pozůstatky dalšího masožravce, nazvaného Viavenator exxoni. Podle vědců je takový objev neobvyklý.

„Llukalkan byl o něco menší než Viavenator, nicméně pokud žili pohromadě, určitě se živili stejnou kořistí, takže spolu museli soupeřit – a proč ne – dokonce se i navzájem lovit,“ uvedl Federico Gianechini z univerzity v argentinském San Luis.

„V dnešní době predátoři různých druhů, ale stejného řádu žijí společně ve stejném ekosystému – jako lvi, levharti a gepardi,“ dodává Gianechini.

V Patagonii se v posledních desetiletích našla řada významných dinosauřích fosilií. V roce 2014 paleontologové objevili pozůstatky dinosaura, který vážil okolo 100 tun a o němž se soudí, že jde o největší doposud nalezený exemplář.

Tagy: