Vědci objevili žraloka, který svítí ve tmě. Poprvé v historii ho i vyfotili

Vědcům se podařilo pořídit vůbec první snímky světlouna Bonnaterrova, který je největším známým obratlovcem produkujícím světlo. Žraloka, dorůstajícího délky až 180 cm, objevili výzkumníci na východ od novozélandského Jižního ostrova. Informoval o tom web americké CNN.

Žralok je schopen takzvané bioluminiscence, což znamená, že pomocí biochemické reakce produkuje světlo viditelné pro živé organismy. Vědci předpokládají, že světlo může vytvářet zhruba 57 z 540 známých žraločích druhů, uvedl pro CNN spoluautor nově zveřejněné studie, vedoucí laboratoře mořské biologie na Katolické univerzitě v Lovani Jérome Mallefet.

Ačkoliv dříve sesbírané vzorky napovídaly, že světlouni Bonnaterrovi (Dalatias licha) by měli být luminiscence schopni, je opravdu obtížné je pozorovat, protože žijí v hloubce mezi 200 až 900 metrů pod hladinou moře, dodal Mallefet. Spolu s odborníky z lovaňské univerzity na výzkumu pracoval tým Národního institutu pro výzkum vody a atmosféry na Novém Zélandu.

Bioluminiscence byla v rámci stejného výzkumu dokumentována ještě u dvou dalších druhů hlubinných žraloků: Etmopterus lucifer (světloun svítivý) a Etmopterus granulosus (světloun jihoamerický).

Mallefet byl v lednu 2020 pozván, aby se zúčastnil třicetidenní expedice na palubě lodi, jejímž cílem bylo odchytit několik žraloků. „Byl jsem jako dítě u vánočního stromečku,“ komentoval vědec okamžik, kdy se mu povedlo vyfotit světlouna Bonnatterova z tmavé místnosti na lodi.

I ve velkých hloubkách existuje světlo

Hloubka, v níž se žraloci pohybují, je často popisována jako zóna soumraku a mnoho lidí se mylně domnívá, že tam neexistuje žádné viditelné světlo. Nicméně nějaké světlo, které žraloci považují za užitečné, tam podle Mallefeta je.

„Využívají světlo ke zmizení,“ uvedl vědec s tím, že bioluminiscence může žraloky zneviditelnit proti slabé záři z oceánského povrchu. To žraloky zaprvé chrání před dravci plavícími se pod nimi, zadruhé usnadňuje lovení kořisti.

Stále však zůstává ohledně „svítících“ žraloků řada otázek nezodpovězených – proč například září jejich hřbetní ploutev? A neslouží světélkování třeba k signalizaci? I proto Mallefet CNN sdělil, že je potřeba dalšího výzkumu moře a sám by rád zjistil, čím se tito žraloci živí a zda jsou sami potravou jiných.

Tagy: