Tenisový král Medveděv. Dříve házel po rozhodčí drobné, teď je zabijákem velikánů

Dosáhl největšího úspěchu své kariéry. Ruský tenista Daniil Medveděv během nedělního večera ovládl v Londýně Turnaj mistrů, tedy akci pro osmičku nejlepších hráčů sezony. Tím, že ve finále přemohl Dominica Thiema, zkompletoval na prestižním podniku hattrick, v rámci kterého porazil během jednoho týdne první tři hráče světového žebříčku. A to je velká rarita.

První místo v rankingu sice za rok 2020 udrží Novak Djokovič, ale za krále letošní zkrácené sezony lze označit spíše Daniila Medveděva, který se stal mistrem mezi mistry. Pro 24letého tenistu jde o prozatímní vrchol kariéry.

Úspěch je pro něj ještě o to cennější, že při premiérovém ročníku ATP Finals v Londýně v roce 2009 triumfoval jeho krajan Nikolaj Davyděnko. Příští rok už se závěrečná akce sezony bude konat v italském Turíně, proto je výjimečné, že první i poslední londýnská kapitola má ruskou signaturu.

„Před začátkem turnaje jsem říkal, že by to byl úžasný příběh, kdyby poté, co byl prvním šampionem v Londýně Rus, byl poslední šampion ze stejné země,“ těšilo Medveděva. „Byl mým idolem, už když jsem vyrůstal. A když už jsem začínal hrát tenis celkem slušně, sledoval jsem ho, protože hrál neuvěřitelně,“ dodal na adresu Davyděnka.

Medveděv vždy platil za velký talent, poprvé však na sebe výrazněji neupozornil výkonem na kurtu, ale bizarním činem, který předvedl po prohraném zápase v roce 2017 na Wimbledonu. Když nakonec pětisetové utkání s Belgičanem Rubenem Bemelmansem nemělo postupovou tečku, domníval se, že za to může také rozhodčí Mariana Alvesová, protož soupeři nadržovala. Kvůli tomu vytáhl ze své tašky peněženku, vzal drobné a začal je házet umpirové rozhodčí pod nohy.

Je zkrátka trochu svéráz. A to částečně prokazuje i tím, že grandiózní úspěchy nijak neslaví.

Ukazuje to, čeho jsem schopen

A neslavil ani po velkém vítězství v Londýně. Poté, co při jeho prvním mečbolu nedokázal Dominic Thiem vrátit míček na druhou stranu dvorce, jen pomalým krokem došel k síti a potřásl si rukou se soupeřem. Posléze lehce zapumpoval pěstí, ale to bylo vše. Na tváři měl stále spíše výraz pokerového hráče.

Přitom se mu povedla věc, kterou nedokázal nikdo od roku 2007 – porazit během jednoho turnaje první tři muže světového žebříčku. Naposledy toto „zabijáctví“ velikánů předvedl před 13 lety Argentinec David Nalbandian v Madridu, ve stejném roce také Novak Djokovič na montrealských kurtech. Předtím takto od roku 1990, kdy začala fungovat ATP Tour, zazářil pouze v ročníku 1994 Němec Boris Becker ve Stockholmu.

„Ukazuje to, čeho jsem schopen, když hraju dobře a cítím se v pohodě fyzicky i mentálně. Sám vím, co umím, ale potřebuju to ukazovat častěji a častěji a ve více zápasech,“ řekl k trojnásobnému skalpu Medvěděv, který si díky vítězství vybojoval v nezdaněné podobě 1,56 milionu dolarů (zhruba 34,7 milionu korun). Při své cestě k trofeji nejprve ve skupině porazil jedničku Novaka Djokoviče, v semifinále pak dvojku Rafaela Nadala a na závěr trojku Thiema po setech 4:6, 7:6 a 6:4.

Teď by rodák z Moskvy rád přenesl vysoce kvalitní tenis také do příští sezony a především na grandslamové akce. Triumfem na jednom ze čtyř největších turnajů by přebil londýnský úspěch. „Tohle je obrovské povzbuzení do grandslamů a dalších turnajů v příštím roce. Snad takhle dokážu pokračovat.“

Vítězství na majoru byl nejblíže loni na US Open. V New Yorku podlehl ve finále Nadalovi.

Tagy:
Londýn Rafael Nadal tenis Wimbledon Novak Djokovič Dominic Thiem sport Novak Djoković Daniil Medveděv Turnaj mistrů ATP Tour Nikolaj Davyděnko Asociace profesionálních tenistů ATP World Tour Finals