Tepelná čerpadla šetří peníze desítkám tisíc Čechů, sníží náklady až o 3/4

tepelné čerpadlo

ACETEX - Jen během loňského roku si Češi pořídili na 60 tisíc tepelných čerpadel

V Česku se loni instalovalo šedesát tisíc tepelných čerpadel. Společně s fotovoltaickými elektrárnami se jednalo o způsob, jak ušetřit na výdajích za energie, jejichž cena skokově rostla. Zájem o obnovitelné zdroje je stále vysoký i přesto, že ceny energií postupně klesají.

Rodinný dům či byt, tepelné čerpadlo se hodí pro všechny typy nemovitostí. Je ovšem potřeba vědět, jak vysoká je tepelná ztráta budovy. „Prvním krokem, který můžete udělat před pořízením tepelného čerpadla, je zařídit si takzvaný PENB. To je průkaz energetické náročnosti budovy, který nám pomůže určit případné tepelné ztráty a správně naddimenzovat výkon tepelného čerpadla,“ radí jak se na pořízení tepelného čerpadla nejlépe připravit Roman Pilarčík, jednatel společnosti Acetex. Dalším krokem je výběr spolehlivého partnera, který vám dokáže navrhnout řešení na míru.

Tepelné čerpadlo zajišťuje jak ohřev topné soustavy, tak i teplé užitkové vody – TUV. Není třeba si dělat těžkou hlavu ani s tím, že dům nemá nejmodernější radiátory. I s těmi litinovými umí tepelná čerpadla spolupracovat. „Dokážou vytápět nemovitost pomocí klasických radiátorů, třeba v bytových domech, kam čerpadla také instalujeme. Nicméně před jakoukoli závaznou objednávkou je potřeba návštěva obchodně-technického pracovníka, aby se tepelné čerpadlo správně navrhlo,“ zdůrazňuje osobní kontakt s profesionály Roman Pilarčík.

Za pár měsíců od objednávky je hotovo

Výhodou je, že u tepelných čerpadel není potřeba do výkonu 20 kW žádné stavební povolení. „Při instalaci venkovní jednotky tepelného čerpadla se musí zbudovat základ, kam se čerpadlo umístí, a dále kačírek, kam odtéká kondenzát. Posledním krokem je propojit čerpadlo se současnou otopnou soustavou, která je uvnitř domu,“ říká jednatel společnosti Acetex s tím, že je nutné probourat zeď domu.

Celé vyřízení – od podpisu smlouvy až po první spuštění čerpadla, zabere zhruba čtyři až šest měsíců. Samotná instalace trvá jeden, maximálně čtyři dny. Obavy, že bude dlouho rušit vaše okolí, tak nejsou na místě. Stejně jako samotný provoz tepelného čerpadla. Kvalitní značková čerpadla svou hlučností nepřesahují 35 decibelů, což odpovídá provozu lednice.

Na trhu jsou ale i tepelná čerpadla, která jsou hlučnější. Většinou se jedná o ta neznačková, která často nejsou vhodná pro naše klimatické podmínky. Jak je na tom konkrétní čerpadlo, se dozvíte z technické dokumentace , kde  je hlučnost čerpadla uvedena. Je proto důležité nešetřit a opravdu zvolit kvalitní tepelné čerpadlo,“ doporučuje Roman Pilarčík.

Tepelná čerpadla jsou spolehlivým partnerem i v chladném období, kdy třeba vodu dokážou ohřát na příjemných 55 stupňů. Některé mají limity i výše, to 70 až 90 °C, záleží na celkovém výkonu čerpadla.

Při provozu tepelného čerpadla je důležité si uvědomit, že  energii nevyrábí, ale spotřebovává a následně ji přeměňuje na teplo. Je tak velmi časté, že si ho majitelé domu pořizují současně s fotovoltaickou elektrárnou, která jim energii na provoz dodá. „Fotovoltaická elektrárna dokáže vyrobit elektřinu pro provoz tepelného čerpadla, které poté vyhřívá dům. Tudíž si vlastně topíte a vyrábíte teplou vodu na sprchování téměř zdarma,“ říká Pilarčík.

Tepelné čerpadlo a citelná úspora

Výsledkem pořízení tepelného čerpadla je nemalá úspora na nákladech. V průměru se pohybuje mezi 30 až 70 %. Finální snížení nákladů ovlivňuje především druh původního zařízení. A jednatel společnosti Acetex uvádí konkrétní příklad z praxe:

U této nemovitosti máme tepelné čerpadlo o výkonu 8 kW a pořízení včetně instalace a stavebních úprav vyšla zhruba na 350 tisíc korun. Před instalací byla nemovitost vytápěna pomocí elektrokotle. Náklady na ohřev teplé vody a topení se snížily o tři čtvrtiny. Pokud se budeme bavit o kombinaci fotovoltaické elektrárny a čerpadla, která zde je, tak může být úspora energie až 80 procent.“

Zájemce o tepelné čerpadlo pak potěší fakt, že na jeho pořízení lze získat státní dotaci. „Pokud měníte tepelné čerpadlo za elektrokotel, případně za kotel na tuhá paliva, můžete v současné době získat dotaci až do výše sto tisíc korun. Pokud zvolíte tu kombinaci fotovoltaické elektrárny a tepelného čerpadla, můžete na čerpadlo dostat až sto čtyřicet tisíc korun,“ uzavírá praktickou radou Roman Pilarčík z Acetexu.

Tagy: