Acetex: Díky fotovoltaice může ušetřit každý. Je dostupnější než kdy jindy

Fotovoltaika je dnes velice žádaná. A díky novele stavebního i energetického zákona také dostupná.

Interview PLUS (9)

Fotovoltaický boom v Česku neustává. I přesto, že ceny energií postupně klesají, a to dokonce i pod vládou stanoveným cenovým stropem. Zájem o soběstačnost přetrvává. A s ním souvisí právě i pořizování fotovoltaických elektráren, kterých se významně dotýká novela energetického zákona.

Novela energetického zákona přináší v oblasti domácí fotovoltaiky zásadní změny. K lepšímu.

„Umožňuje instalovat fotovoltaické elektrárny až do výkonu 50 kWp, aniž bychom potřebovali mít stavební povolení nebo případně licenci Energetického regulačního úřadu,“ vysvětluje hlavní pozitivní novinku René Milota, jednatel společnosti Acetex.

Doposud bylo možné bez stavebního povolení a licence instalovat elektrárny pouze do 20 kWp.

Fotovoltaika nejen pro rodinné domy

V praxi změna přináší šanci na soběstačnost v oblasti elektrické energie také třeba bytovým domům, panelákům a podobným budovám, kde by fotovoltaické elektrárny vybudované podle starších pravidel nebyly dostačující. A jak říká René Milota, zájem je velký. „Primárně narostl zájem u menších podniků, kde už je pro ně výkon nad 20 kWp vhodný, a zároveň u bytových domů, u nichž jak společenství, tak vlastníci se také zajímají.“

Zájemcům dveře k fotovoltaice kromě změn v energetickém zákoně otevírá také novela stavebního zákona. „Vyřídit stavební povolení pro fotovoltaickou elektrárnu nebylo jednoduché. Někdy to trvalo dokonce i rok. To znamenalo, že úspora přicházela velmi pozdě. Doba se rapidně zkrátí právě díky zmíněné novele,“ pochvaluje si René Milota další pozitivní novinky. „Můžeme potvrdit, že termíny realizace se budou zkracovat. Zájemců bude přicházet víc právě díky tomu, že uvidí, že cesta k fotovoltaice je mnohem jednodušší.“

Od podání žádosti po zapojení uplyne asi půl roku

Kdo se rozhodne pro instalaci fotovoltaiky na svůj dům, musí počítat se zhruba půlroční lhůtou na kompletní vyřízení.

„Pokud se bavíme o rodinném domě, je proces takový, že od podpisu smlouvy do realizace uplynou zhruba čtyři měsíce. Poté se čeká na distributora, než danému klientovi vymění elektroměr, abychom elektrárnu mohli spustit do plného provozu,“ vyjmenovává jednatel společnosti Acetex, co všechno je potřeba před spuštěním udělat a jak dlouho to trvá.

K distribuční žádosti dodává: „Pokud se budeme bavit o vyřízení žádosti na distribuci, což je důležitý krok, který musíme udělat pro připojení elektrárny do distribuční soustavy, tak jsou to zhruba 1-2 měsíce. Ještě před tím je třeba připravit projektovou dokumentaci.“

Fotovoltaika je podle René Miloty vhodný způsob pro každého, kdo chce snížit náklady na energii. Ať žije v rodinném či bytovém domě. Acetex už provedl více než 3000 instalací na rodinné domy, a to jak fotovoltaických elektráren, tak i tepelných čerpadel, o která je také velký zájem. Letos ovšem výrazně vzrostl zájem o fotovoltaiku ze strany soukromých podniků a provozoven. „Je mnohem větší než v minulém roce, tedy máme  připravené kapacity pro menší a větší podniky,“ říká René Milota.

Množství energie, jakou fotovoltaika dokáže zajistit, se liší podle ročního období. V létě, kdy je slunečního svitu nejvíce, podle René Miloty může zajistit až 70% spotřeby domu.

Kombinace tepelných čerpadel a fotovoltaiky

Od 1. září příštího roku už v Česku nebude možné topit kotli na tuhá paliva první a druhé emisní třídy. I to zřejmě povede k vyššímu zájmu nejen o fotovoltaiku, ale také o tepelná čerpadla. „Nárůst už přišel, protože příprava instalace není jednoduchá. Tepelné čerpadlo navíc není vhodné do každého domu, je potřeba najít cestu, jakým způsobem připravit dům pro tepelné čerpadlo,“ vysvětluje jednatel společnosti Acetex v pořadu Inteview Plus.

Fotovoltaiku s tepelným čerpadlem lze také kombinovat, což využívá řada domácností dělají. „Z naší zkušenosti je to zhruba 50 %. Důvodem je, že kombinaci podporuje Státní fond životního prostředí vyšší dotací a kombinačním bonusem, a zároveň se maximálně využije potenciál fotovoltaické elektrárny,“ vysvětluje hlavní bonusy využívání obou zařízení René Milota.

Dotace přitom k pořízení fotovoltaiky i tepelného čerpadla mohou výrazně dopomoci, dodává jednatel Acetexu. „Státní fond životního prostředí, konkrétně Nová zelená úsporám nabízí podporu fotovoltaických elektráren až do 50 % nákladů. Kdybychom to vyčíslili, tak můžeme získat dotaci až 205 000, respektive 225 000 Kč na fotovoltaickou elektrárnu, v případě tepelného čerpadla je to 100 000 Kč. A navíc můžeme získat ještě podporu na elektromobilitu, tedy konkrétně na nabíječky elektromobilů, a díky kombinaci zdrojů můžeme získat ještě kombinační bonus, což je 10 000 až 20 000 Kč Kč,“ vypočítává pak konkrétní sumy.

Podle zkušeností společnosti Acetex na dotace může dosáhnout drtivá většina lidí. „100 procent žádostí, protože příprava dotačních podkladů je natolik důsledná, že dokážeme případné problémy odhalit už na startu,“ říká René Milota a dodává, že Acetex dokáže zájemcům o dotace výrazně pomoci s jejich vyřízením. „Nabízíme komplexní služby, tedy  jak montáž fotovoltaických elektráren, tepelných čerpadel, tak i kompletní vyřízení dotací na klíč. Naši klienti se nemusí o nic starat,“ uzavírá René Milota s tím, že na základě plné moci lze žádost o dotaci podat i hlídat její vyřízení a proplacení.

Tagy: