Fotovoltaika pomáhá šetřit, ročně i 60 tisíc korun

Fotovoltaika je dnes velice žádaná. A díky novele stavebního i energetického zákona také dostupná.

ACETEX - S neustálým zvyšováním cen energií, se začala zvyšovat poptávka po alternativních zdrojích

Ceny energií v posledním roce rostly a spolu s nimi také zájem Čechů o energetickou soběstačnost. A tak v české kotlině prudce stoupl zájem o fotovoltaické elektrárny, které mají majitelům nemovitostí pomoci ušetřit na nákladech za provoz. Jen během prvního čtvrtletí letošního roku jich v síti několikanásobně přibylo. A stejně tak i žádostí o připojení.

Fotovoltaické elektrárny jsou vhodné pro všechny tipy objektů. Hodí se pro rodinné i bytové domy či firmy, provozovny a haly. „U bytových domů je instalace malinko složitější, aby se docílilo toho, že fotovoltaika bude obhospodařovat pouze jednu bytovou jednotku,“ říká jednatel společnosti Acetex, Roman Pilarčík.

Desetitisícové úspory

Většinu potenciálních zájemců pochopitelně zajímá úspora, kterou fotovoltaika přináší. Ze zkušeností instalačních a dodavatelských firem může majitelům fotovoltaických elektráren v průměru zůstat v kapse až 60 tisíc korun ročně, záleží na původním zdroji.

Fotovoltaická elektrárna funguje tak, že vyrábí elektrickou energii, kterou posílá do hlavního domovního rozvaděče. Cokoli je do něj připojeno, ať je to zásuvka nebo indukční deska či jakýkoli jiný spotřebič, tak fotovoltaická elektrárna dokáže pokrýt jeho spotřebu,“ upřesňuje zástupce realizační společnosti.

Prvním krokem k pořízení fotovoltaické elektrárny je výběr spolehlivého dodavatele. Na trhu jsou aktuálně desítky firem, které se jejich prodejem a instalací zabývají. Ne každá ovšem nabízí stejně spolehlivé služby. Nápovědou, že si zájemce vybírá spolehlivého partnera, může být členství firmy v profesním sdružení, jako jsou třeba Solární asociace či Cech akumulace a fotovoltaiky. Takovou společnost je možné bez obav kontaktovat.

Konkrétně u naší firmy Acetex je nejdůležitějším krokem jít na naše webové stránky a vyplnit kontaktní formulář. Na základě formuláře se vám ozve obchodně technický zástupce, který si s vámi domluví schůzku v místě realizace, aby vám dokázal navrhnout fotovoltaickou elektrárnu přímo na míru pro vaši domácnost. Vypočítá také celkovou cenu včetně dotace,“ popisuje postup Roman Pilarčík.

Následně klient získá od prodejce seznam prací, které je potřeba provést před instalací fotovoltaiky. Jedná se o stavební připravenost. „Je pouze na něm, zda ji bude dělat svépomocí či to nechá na nás. Kompletní instalace fotovoltaické elektrárny od podpisu smlouvy až po výměnu elektroměru je záležitost čtyř až šesti měsíců, není to ze dne na den. Co se týče instalace panelů, tak ta trvá jeden až tři pracovní dny,“ říká jednatel firmy Acetex.

Do výkonu 50 kW není pro instalaci fotovoltaické elektrárny potřeba vyřizovat stavební povolení. Další výhodou je možnost získání státní dotace. „My dotace zařizujeme za klienty. Její výše je 205 tisíc korun, vyjma Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje, kde je o 10 % vyšší, tudíž 225 tisíc korun. Výše dotace nesmí přesáhnout 50 % z kompletní ceny díla,“ objasňuje Roman Pilarčík.

Energie ze slunce i v noci

Fotovoltaická elektrárna umožní majiteli čerpat energii získanou přes den i uprostřed noci. A to díky bateriovému úložišti. „Energii, kterou přes den vyrobíte, ale nespotřebujete, protože jste třeba v práci, uložíte do baterie. A po setmění ji čerpáte,“ vysvětluje Pilarčík. Vhodné je, když je systém střídače a baterie od jedné značky, je tak více flexibilní a kompatibilní. Na českém trhu jsou osvědčené například od výrobců Wattsonic či AEG.

Řadu zájemců pak zajímá, jak fotovoltaika funguje v zimním období. „ Záleží, jaká bude zima. V případě, že bude škaredě, tak je jasné, že fotovoltaika nevyrábí. Pokud bude slunná zima, tak fotovoltaika vyrábět bude,“ objasňuje dále jednatel Acetexu. A rovnou přidává i konkrétní příklad úspory z praxe: „Na rodinném domě s fotovoltaickou elektrárnou o výkonu 9,8 kW s 20 kW střídačem a 19 kW baterií fotovoltaický systém vyšel na bezmála 600 tisíc korun. Spotřeba elektrické energie snížila o 50 %. Dotace na tento systém byla v plné výši, tedy 205 tisíc korun.“

Tagy: