Teploty budou atakovat tropickou třicítku. Některé části Česka zasáhnou náhlé bouřky

Vedro

Počasí 10.8.2022 6:08

Ve středu se lidé mohou těšit na prosluněnou oblohu a teploty, které se budou pohybovat mezi 24 až 28 °C. Letní počasí nás bude v Česku provázet až do konce týdne, kdy se vrátí úmorné tropy. Ve čtvrtek se však ojediněle mohou objevit i bouřky.

Ve středu bude jasno až polojasno, přechodně může být místy i oblačno. Nejvyšší teploty se budou stejně jako v úterý pohybovat mezi 24 až 28 °C, na severovýchodě vystoupají k 25 °C. Vát bude přechodně mírný severovýchodní až východní vítr o síle 2 až 6 m/s.

V noci na čtvrtek bude jasno až polojasno, teploty však klesnou poměrně nízko. Pohybovat se budou mezi 13 až 9 °C, v údolích místy i kolem 8 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do rychlosti 4 m/s.

Čtvrtek bude pokračovat v duchu letních teplot. Ty nejvyšší se budou pohybovat opět mezi 24 až 28 °C, na severovýchodě bude maximálně 25 °C. Jasnou až polojasnou oblohu však mohou na východě vystřídat ojedinělé přeháňky a bouřky. Výstrahu však zatím Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) nevydal.

To však neplatí pro varování před požáry. Od 3. srpna do odvolání platí výstraha pro části Karlovarského, Libereckého, Jihomoravského a Zlínského kraje. Stejně tak pro celý Olomoucký kraj. Od 8. srpna se k varování před rozděláváním ohňů v přírodě či k obezřetnému chování při kouření připojily části Středočeského, Plzeňského a Pardubického kraje a celá Praha.

S koncem týdne se budou teploty stále více přibližovat k hranici tropické třicítky. V pátek bude až 28 °C, objevit se však mohou ojediněle bouřky a místy přeháňky. Situace bude obdobná i v sobotu, teploty však dosáhnou 30 °C. V neděli teploměry naměří až 31 °C, stále se však ojediněle budou vyskytovat přeháňky a bouřky.

Tagy: