Teploty v Česku vystoupají až k 25 stupňům. Meteorologové zpřísnili varování před požáry

Nadprůměrné teploty byly už na začátku dubna, pak přišlo prudké ochlazení.

Nejvyšší teploty v Česku dosáhnou v následujících dnech 25 stupňů Celsia. Vyskytnout se ale mohou přeháňky a ojediněle také bouřky. Kvůli suchu vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před nebezpečím požárů, kterou v úterý dopoledne rozšířil. Na severu Čech potrvá nebezpečí do pátku, v ostatních částech Čech do čtvrtka.

V úterý bude jasno až polojasno, odpoledne se v Jeseníkách a Beskydech při zvětšené oblačnosti ojediněle vyskytnou přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 20 až 24 °C. Povane slabý proměnlivý, během dne kromě východu a severovýchodu mírný jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 7 m/s. „V Čechách a na západě Moravy hrozí nebezpečí vzniku a šíření požárů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav, který kvůli tomu vydal výstrahu.

Noc na středu bude jasná, na východě až polojasná. Nejnižší teploty klesnou na 12 až 8 °C, při uklidnění větru až na 5 °C. Vát bude mírný jihovýchodní vítr rychlostí 3 až 7 m/s. Na Moravě, ve Slezsku a severovýchodě Čech většinou slabý proměnlivý o rychlosti do 4 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečná parna zasáhnou v létě Evropu, varují meteorologové. Data ukazují strašlivý trend

Jasno až polojasno bude i ve středu přes den. V Jeseníkách a Beskydech se ojediněle vyskytnou přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 21 až 25 °C. Povane mírný, postupně čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 5 až 10 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Na čtvrtek meteorologové předpovídají jasno až polojasno, od jihozápadu ale bude přibývat oblačnosti a místy se vyskytnou přeháňky. Na jihozápadě ojediněle hrozí i bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 14 až 10 °C, na severovýchodě až na 8 °C. Přes den pak dosáhnou 17 až 21 °C, na severu a severovýchodě až 23 °C. Povane čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 5 až 10 m/s, který v nárazech dosáhne až na 15 m/s.

V pátek bude oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, zejména na jihozápadě ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 14 až 10 °C, na severovýchodě až na 8 °C. Přes den dosáhnou na 17 až 22 °C. Vát bude čerstvý jihovýchodní vítr rychlostí 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V sobotu se očekává oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně má ubývat oblačnost, místy bude až polojasno. Nejnižší noční teploty dosáhnou 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty pak 17 až 21 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s se bude měnit na jihozápadní.

Nebezpečí vzniku požáru bude platit až do pátku

Kvůli pokračujícímu suchému a větrnému počasí bude v části ČR hrozit nebezpečí vzniku a šíření požárů po většinu týdne. Do čtvrtka platí toto riziko pro všechny kraje v Čechách s výjimkou jihozápadních okresů a pro západ Moravy a do pátku ještě pro severovýchodní polovinu Čech. „Vzhledem k delšímu období bez deště a čerstvému větru místy s nárazy 55 až 70 kilometrů v hodině hrozí od úterý do pátku zvýšené riziko vzniku a šíření požárů,“ uvedli meteorologové a současně nevyloučili případné prodloužení výstrahy.

S ohledem na uvedené riziko odborníci nabádají lidi, aby nerozdělávali oheň v přírodě, nevypalovali trávu a neodhazovali cigaretové nedopalky na zem. Zároveň by se podle nich měli řídit vyhláškami a zákazy, které mohou města k suchu a nebezpečí požárů vydat.

Zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky, v úterý začal platit třeba v Praze. Zákaz se ve městě se vztahuje i na další místa, jako jsou sklady sena a slámy a pole, jejichž porost by se mohl vznítit, a také na kouření, létající přání, pochodně nebo lampiony a odhazování hořících nebo doutnajících předmětů. Povoleny nejsou ani jízdy parních lokomotiv.

„Sucho tíží Prahu čím dál víc a také už na jaře, na což vůbec nejsme zvyklí. Prosím všechny o respektování, naším společným cílem je vyhnout se zbytečným požárům na území hlavního města,“ uvedla primátorova náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

Podle předpovědi vědců na webu FireRisk bude riziko šíření požárů v některých částech Česka do pátku na nejvyšším stupni, přičemž nejhorší situace bude právě v severních Čechách a severní polovině středních Čech, v některé dny bude nejvyšší riziko i v jihovýchodní části Moravy či části jižních Čech.

Tagy: