Nebezpečná parna zasáhnou v létě Evropu, varují meteorologové. Data ukazují strašlivý trend

Meteorologové varují, že letošní prázdniny budou zřejmě ty nejteplejší v historii. Podle prognostických modelů léto 2024 mají provázet nadprůměrně vysoké teploty a nejen to. Předpovídaná parna dramaticky zvýší riziko úpalů. Informoval o tom server iMeteo.sk s odkazem na CNET a evropské centrum Copernicus.

Letošní léto výrazně ovlivní fenomén El Niño, který přinese vedra, na něž nejsme zvyklí, připomněl portál imeteo.sk.

Předpovídaná letní parna kromě vysokých teplot přinesou i velkou vlhkost, v důsledku toho bude hrozit větší riziko úpalů. K těm dochází ve chvíli, kdy kvůli malému odpařování z těla se zvyšuje jeho teplota.

ČTĚTE TAKÉ: Záplavy v Brazílii si vyžádaly již 78 obětí. Prezident z katastrofy viní klimatickou změnu

Podle meteorologů můžeme v příštích letech pozorovat ještě větší oteplení. „Podíváme-li se z dlouhodobého hlediska na prognózu pro příští tři nadcházející měsíce, naznačuje to, že letošek by mohl konkurovat předchozímu roku jako nejteplejší v historii, což je velmi děsivé,“ sdělila Chloe Brimicombeová, výzkumnice vln veder na univerzitě ve Štýrském Hradci pro  CNET.

Vysoké teploty už nejsou anomálií. Poslední deset let bylo nejteplejších v historii, uvedl server Climate Change Guide s odkazem na NASA.

Že bude léto 2024 nadprůměrně teplé, nasvědčuje také fakt, že uplynulých 11 měsíců bylo rekordně teplých, upozornilo evropské centrum Copernicus. Jestliže bude rekordně teplý i květen, půjde o 12 nejteplejších měsíců v historii v řadě za sebou.

Zda se bude skutečně jednat o nejteplejší léto v historii, redakci CNN Prima NEWS Český hydrometeorologický ústav nepotvrdil. „Sezónní předpovědi počasí ČHMÚ nevydává, střední Evropa je z hlediska nich obtížnou oblastí. Většinou se počítají jen experimentálně několika světovými meteorologickými centry a udávají vypočtený předpoklad teplotního a srážkového charakteru sezóny jako celku,“ uvedlo ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RADAR: Nevídaný jev v jižních Čechách: Šlo o prachového raráška nebo gustnado? dohadují se lidé

Tagy: