Výbušniny nastražené ve školce v Gaze: Teror Hamásu nezná hranic, ukazují Izraelci na videu

IDF nalezly výbušné zařízení v mateřské škole

IDF nalezly výbušné zařízení v mateřské škole

Není to poprvé, co měly Izraelské obrané síly (IDF) během operace v Pásmu Gazy narazit na vojenský materiál uvnitř míst, kde by nebezpečí nikdo nečekal. Nyní zveřejnily další video, ve kterém nalezly výbušné zařízení v budově mateřské školy na předměstí Al-Šatí. Záběry pořízené během probíhajícího konfliktu je složité nezávisle ověřit.

„Jejich teror nezná hranic – Hamás nastražil výbušniny v mateřské škole v Gaze,“ stojí v příspěvku, který IDF zveřejnily na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael páchá genocidu, říká Jihoafrická republika. Měl by se zpovídat u mezinárodního soudu

Židovský stát dlouhodobě shromažďuje důkazy, že teroristické hnutí Hamás zmíněné objekty využívá jako skladiště zbraní. Na nejnovějším videu prochází jeden z členů 79. praporu mateřskou školou a ukazuje výbušné zařízení, které se jim podařilo zneškodnit.

Několikrát zdůrazní, že se jedná o mateřskou školu. Během toho prochází prostory budovy, kde se nachází dětské hračky, barevný nábytek a na dvorku prolézačky. Výbušné zařízení bylo podle slov vojáka cílené na pozemní síly operující na ulici.

Již dříve Izraelci tvrdili, že v prostorách palestinských školek nalezli vojenský materiál. „Hračky do školky? Naši vojáci nalezli v Gaze krabice na hračky naplněné desítkami minometných granátů a protitankových střel typu RPG,“ uvedly IDF den před Štědrým dnem a svá tvrzení doplnily pořízenou fotografií.

Další podobný nález měl Izrael učinit ve městě Jabalia. „Podívejte, co vojáci IDF našli ve škole po evakuaci civilistů. Hamás zneužívá své vlastní lidi jako štíty, aby zakryl svou teroristickou činnost,“ stálo tehdy v prohlášení Izraelských obranných sil u videa, na kterém jsou vidět poschovávané granáty. Stejně tak je možné vzpomenout nález odstřelovačských pušek a munice zašitých do plyšových medvědů.

Podle Izraelců ale Hamás zneužívá stejným stylem také nemocniční zařízení, například kliniku v městské čtvrti Shejaiya. „Naši vojáci v Gaze identifikovali výbušné zařízení umístěné uvnitř nemocnice poblíž školy. Hamás opět nedbale vystavil své civilisty nebezpečí za jediným účelem – terorizování vojáků IDF,“ sdělila izraelská armáda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Místo učebnic hromada granátů či AK-47. Izrael ukázal, co Hamás ukrýval ve školách v Gaze

Tagy:
Pásmo Gazy izraelsko-palestinský konflikt Izrael Hamás Izraelské obranné síly výbušný systém