Místo učebnic hromada granátů či AK-47. Izrael ukázal, co Hamás ukrýval ve školách v Gaze

Izraelci ukázali, co Hamás skladoval uvnitř škol a školek v Gaze.

Izraelci ukázali, co Hamás skladoval uvnitř škol v Gaze

Izraelci během operace v Pásmu Gazy velmi často nacházejí vojenský materiál uvnitř škol či zdravotnických zařízení. Židovský stát shromažďuje důkazy, že teroristické hnutí Hamás zmíněné objekty využívá jako skladiště zbraní. Z nejnovějších záběrů je patrné, že palestinští radikálové v areálech škol, školek či nemocnic ukrývají nespočet útočných pušek, granátů a dalších výbušnin. Pravdivost izraelských prohlášení je během probíhajícího konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Učebny, v nich studenti, učebnice a? Výbušniny. Po evakuaci oblasti naši vojáci eliminovali teroristy a lokalizovali zbraně uvnitř školního areálu, a to včetně granátů, raketometů RPG, výbušnin a dalších zařízení,“ uvedly IDF ve svém prohlášení na sociální síti X. Na zveřejněném videu je vidět také nespočet útočných pušek typu AK-47 a hromada zásobníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Izraelci našli největší tunel Hamásu. Kolos je moderně vybavený a projela by jím i auta

„Teroristé z Hamásu se skrývají ve školách v severní Gaze. Naše jednotky tam operují právě proto, aby eliminovaly tuto hrozbu. V další školní budově vojáci objevili desítky výbušných zařízení uložených v materiálu zaslaném od OSN. Dále našli další útočné pušky kalašnikov,“ dodala později izraelská armáda.

Vojenský materiál se podle Izraelců nachází i v palestinských školkách. „Hračky do školky? Naši vojáci nalezli ve školce v Gaze krabice na hračky naplněné desítkami minometných granátů a protitankových střel typu RPG,“ uvedly IDF. Svá tvrzení doplnily pořízenou fotografií.

Další podobný nález měl Izrael učinit ve městě Jabalia. „Podívejte, co vojáci IDF našli ve škole po evakuaci civilistů. Hamás zneužívá své vlastní lidi jako štíty, aby zakryl svou teroristickou činnost,“ stojí v prohlášení Izraelských obranných sil.

Podle Izraelců Hamás zneužívá stejným stylem také nemocniční zařízení, například kliniku v městské čtvrti Shejaiya. „Naši vojáci v Gaze identifikovali výbušné zařízení umístěné uvnitř nemocnice poblíž školy. Hamás opět nedbale vystavil své civilisty nebezpečí za jediným účelem – terorizování vojáků IDF,“ sdělila izraelská armáda.

Izrael kromě zbraní zabavuje často také velké množství finanční hotovosti. „Díváte se na pět milionů šekelů, což je více než jeden milion dolarů. Tyto prostředky – určené na teroristickou činnost – jsme nalezli v rezidenci vysoce postaveného člena Hamásu. Peníze přitom mohly být použity na zajištění čisté vody, elektřiny či paliva pro obyvatele Gazy,“ kritizují Izraelci.

VIDEO: Připomeňte si okolnosti války mezi Izraelem a Hamásem

Tagy: