Ve Vídni zabíjel stoupenec Islámského státu. Počet obětí se zvýšil na čtyři

Teroristický útok ve Vídni

Speciální vysílání k teroristickému útoku ve Vídni

Útočník ve Vídni v pondělí večer zabil nejméně čtyři lidi, policie ho poté zastřelila. Šlo zřejmě o stoupence Islámského státu. Informoval o tom rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Incident si vyžádal další zraněné na celkem šesti místech ve městě, hospitalizováno bylo 15 lidí. Kancléř Sebastian Kurz incident označil za „odpudivý teroristický útok“. Policie podle agentury APA stále pracuje s verzí, že má útok na svědomí více útočníků, a pátrá po nich. Nehammer obyvatele Vídně vyzval, aby v úterý neposílali děti do škol a zůstali doma. Preventivní opatření v souvislosti s útokem ve Vídni přijala i česká policie na hraničních přechodech. Policisté také zvýšili dohled nad významnými židovskými objekty v České republice.

Potvrzené jsou podle rakouské agentury APA čtyři oběti útoku (dva muži a dvě ženy). Dalších 15 lidí zraněných je hospitalizováno, z toho šest má být ve vážném stavu. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček pro CNN Prima NEWS potvrdil, že mezi oběťmi nejsou čeští občané. Česká policie na hranicích provádí namátkové kontroly, podle Petříčka však ČR podle dostupných informací riziko nehrozí.

Zneškodněn měl být rovněž jeden útočník. Rakouská policie pracuje s verzí, že útočníci mohli být až čtyři. Mělo se zřejmě jednat o stoupence teroristické organizace Islámský stát. Uvedl to podle agentury APA rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Policie údajně zná útočníkovu identitu, ale kvůli vyšetřování ji zatím nezveřejnila.

Pachatel či pachatelé zřejmě využili toho, že mnoho lidí vyrazilo do města poslední večer před lockdownem, který v Rakousku platí od úterý. Policie potvrdila, že útoky se odehrály na 6 místech. Záběry kolující na sociálních sítích napovídají, že obětí může být více.

Část Vídně je stále uzavřena

Uzavřena je stále oblast v centru Vídně, kde se útoky v pondělí kolem osmé večer odehrály. Nefunguje tam ani veřejná doprava, autobusy jsou odkloněny, tramvaje nezastavují na zastávkách blízko zóny. Policie vyzvala obyvatele, aby raději nevycházeli z domů a vyhnuli se centru.

Rakouský ministr vnitra na úterní tiskové konferenci útoky označil za terorismus. „Toto je pro Rakousko nejtěžší den za mnoho let. Máme co do činění s teroristickým útokem,“ uvedl Karl Nehammer. Ve městě má být podle agentury DPA rozmístěno na tisíc policistů, kteří hlídají důležité objekty a místa.

Upozorňujeme, že video obsahuje brutální záběry:

Informace o obětech dříve potvrdila agentuře APA také vídeňská záchranná služba, která po útoku v centru města zřídila dočasnou třídírnu zraněných, z níž je po vyhodnocení jejich zdravotního stravu rozesílá do nemocnic. V akci je kamion záchranné služby, vybavený pro případy katastrof.

Dřívější zprávy uváděly, že jeden ze zneškodněných teroristů měl na sobě pás s výbušninami. Starosta Vídně Michael Ludwig později uvedl, že se jednalo o atrapu. Útočník byl ale vyzbrojen střelnou zbraní a mačetou.

Policie stále provádí velký zátah po celém městě a hledá další útočníky. Nebezpečí tak zřejmě stále není zažehnáno. O tom svědčí i slova ministra vnitra Nehammera z noční i ranní tiskové konference, kde vyzval obyvatele Vídně, aby v úterý neposílali děti do škol a ideálně vůbec nevycházeli ven, tím spíše ne do takzvaného vnitřního města. „Pokud to pracovní příležitosti umožňují, dospělí by měli zůstat doma a pracovat z domova. I nadále se, pokud možno, vyhýbejte centru města,“ uvedl.

Web Oe24 uvádí, že útočníků mohlo být až 10. Rakouský ministr vnitra potvrdil, že nejméně jeden ozbrojený pachatel byl zneškodněn. Další informace o počtu útočníků nechtěl komentovat. V akci jsou i speciální jednotky, nad Vídní létají vrtulníky.

Kurz: Útok byl připraven velmi profesionálně

Policisté na Twitteru vyzvali občany, aby se drželi stranou všech veřejných prostor. Hromadná doprava byla zastavena. Noční linky se vyhýbají centru města. V okolí místa útoků panoval podle svědků chaos. Všichni kolemjdoucí museli ležet na zemi a policie je prohledávala. Podle posledních informací zůstávají lidé i po půlnoci zavření v barech a restauracích, odejít zatím nesmí.

Spolkový kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru pro ZiB Spezial potvrdil, že útok v centru Vídně byl „rozhodně teroristickým útokem“. Podle Kurze bylo vše „velmi profesionálně“ naplánováno. Pachatelé byli také velmi dobře vyzbrojení, dodal a ujistil, že policie udělá vše proto, aby všechny zainteresované osoby dopadla. Poděkoval také všem složkám integrovaného záchranného systému a vyjádřil soustrast obětem i jejich rodinám.

Podle Oe24 americký web SITE, který se specializuje na sledování islamistických webů, citoval nejmenovaného džihádistu ohledně útoku. Z vyjádření vyplývá, že masakr ve Vídni má být odplatou za rakouskou účast v koalici proti Islámskému státu, kterou vede USA.

Civilisté riskovali život a pomohli zraněnému policistovi

„Znělo to jako petardy,“ vylíčil televizi ORF očitý svědek, který si nepřál být jmenován. „Pak jsem si všimnul, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po (ulici) Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil (...) směrem na (náměstí) Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela.“ Podle svědků oslovených webem oe24.at padlo „minimálně 50 výstřelů“.

Na sociálních sítích koluje také fotografie, která má zobrazovat hrdinské jednání dvou civilistů. Ti na náměstí Schwedenplatz riskovali život, aby pomohli postřelenému policistovi a následně ho odnesli do sanitky. Jedním z hrdinů má být i zápasník MMA tureckého původu. Od lidí za to sklízí uznání.

Na situaci ve Vídni reagovalo po útoku i Česko. „Naše ambasáda ověřuje, jestli nebyl nějaký český občan na místě útoku a nedošlo ke zranění,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po útoku. Podle něj jsou čeští policisté v kontaktu s rakouskými kolegy.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro CNN Prima NEWS potvrdil, že na hranicích s Rakouskem probíhají namátkové kontroly. Krom toho čeští policisté zvýšili ostrahu židovských objektů.

Mnoho českých politiků v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) se přidalo ke svým zahraničním protějškům a vyjádřili solidaritu s Rakouskem.

Přehledně: Jak se útok odehrál

  • 20.00: První zprávy o výstřelech v centru Vídně – na místo okamžitě vyráží policie.
  • 20.51: Další výstřely, je zjevné, že jde o plánovaný útok.
  • 20.59: Ministerstvo vnitra předpokládá „řádění osamělého střelce nebo teroristický útok“.
  • 21:13: Objevují se informace o zastřeleném policistovi
  • 22.06: Záchranná služba hlásí několik mrtvých a zraněných, ministr vnitra Karl Nehammer hovoří o „zjevném teroristickém útoku“.
  • 22.26: Policie potvrzuje šest míst činu ve Vídni, několik pachatelů s dlouhými zbraněmi, jednoho zneškodněného pachatele, jednu oběť a několik těžce zraněných.
  • 23.16: Spolkový kancléř Sebastian Kurz hovoří o „nechutném teroristickém útoku“.
  • 23.27 Ministr vnitra Karl Nehammer potvrdil, že v ulicích Vídně se stále pohybuje několik těžce vyzbrojených útočníků.
  • 1:15 Nehammer vyzval obyvatele Vídně, aby v úterý zůstali doma.
  • 6:40 Nehammer na úterní ranní tiskové konferenci informoval o třetí oběti útoku, policejní manévry pokračují, v ulicích města jsou dle očitých svědků po „po zuby ozbrojení policisté“ a hlídají veškeré důležité objekty, metro a autobusy budou centrem města až do odvolání pouze projíždět.
  • 7:00 Rakouský ministr vnitra útoky označil za terorismus. „Toto je pro Rakousko nejtěžší den za mnoho let. Máme co do činění s teroristickým útokem,“ uvedl Karl Nehammer.
  • 7:15 Útok měl zřejmě spáchat stoupenec teroristické organizace Islámský stát. Uvedl to podle agentury APA rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.

Tagy: